EUROPSKI TISAK: Danski muslimani opčarani Svetim ratom u Siriji

Procjenjuje se da stotine islamističkih boraca s europskim putovnicama trenutno ratuju u Siriji zajedno s pobunjenicima i čekaju ishod rata kada će se početi ostvarivati planovi al-Kaide.
DANSKA: “Danski muslimani opčarani Svetim ratom u Siriji”
Tako naslovljavaju danske dnevne novine Jyllands-Posten (1.3.2013.) i opisuju kako danski Salafisti pomažu naoružanu grupu Jabhat al-Nusrah u Siriji koja je ogranak al-Kaide.
Nakon što je u Siriji poginuo danski državljanin alžirskoga podrijetla, Slimane Hadj, novine su krenule u detaljnije istraživanje. Imam jedne džamije u južnom dijelu Kopenhagena, poučavajući mlade muslimane o Kuranu, uči ih da budu spremni i umrijeti “za Alahovu stvar”. Također preko internetske stranice Hjælp4Syrien.dk i propagandnih filmova na Youtube ( http://www.youtube.com/watch?v=_5XsTg2lD68 ) huška ih i potiče da idu u Sveti rat u Siriju.

 
 
Njemačka: “Alahov borac iz Njemačke”
Njemačke dnevne novine Die Welt opisuju primjer islamskoga borca s njemačkom putovnicom koji je svoju fotografiju stavio na Facebook: Oko glave zamotana crna krpa, oko ruke traka s ispovjedanjem islamske vjere, u rukama puška, a u tekstu ispod slike: “Alahov borac Abu Ahmad al-Almani” (iz Njemačke). Ujedno upućuje poziv svojoj njemačkoj braći da ga slijede: “Draga braćo i sestre, pridružite se u naše redove i ratujte s vašom braćom…, jer vjera je oružje kojeg se naši neprijatelji najviše boje… Svaki musliman, svaki Arap, ima dužnost boriti se protiv nevjernika”.
 
Švedska: “Švedski sveti ratnici u Siriji”
Švedska sigurnosna služba Säpo izjavila je da se i švedski državljani, islamisti, bore u Siriji. Švedska je inače zabrinuta da bi njihovi državljani tamo mogli počiniti zločine nakon što je islamistička grupa “Švedski sveti ratnici u Siriji” na Youtube objavila video o vrbovanju i novačenju švedskih muslimana za rat u Siriji gdje se kaže kako je “Džihad dužnost svakoga pojedinca, u Švedskoj i na cijelom svijetu, koji vjeruje u Alaha, njegova proroka i u sudnji dan”.
JyllandPosten l poskok.info