Published On: Mon, Oct 28th, 2013

Europska Unija traži osnivanje ‘nove Jugoslavije’?

U Crnoj Gori se vodi rasprava o ideji koju je iznio ministar Igor Lukšić o formiranju balkanskog G6 saveza. Tamošnji političari smatraju da se iza tog prijedloga krije Bruxelles, ali ga svejedno svi podržavaju

 U Crnoj Gori se vodi rasprava o ideji koju je iznio ministar Igor Lukšić o formiranju balkanskog G6 saveza . Tamošnji političari smatraju da se iza tog prijedloga krije Bruxelles , ali ga svejedno svi podržavaju .

Formiranje takozvane ” balkanske šestorke ” nije obnavljanje Jugoslavije , ali je svakako dobra ideja koju što prije treba uvrstiti na dnevni red Skupštine kako bi se što prije i realizirala , ocijenili su predstavnici oporbenih stranaka u Crnoj Gori , a prenose crnogorske Vijesti , piše medio.rs .

Ideja o povezivanju zemalja zapadnog Balkana zaintrigirala je i Socijalističku narodnu partiju ( SNP ) čiji je predstavnik u parlamentu postavio pitanje da li je formiranje G6 izvediv oblik suradnje ili samo propaganda .

– Ima logike da je ta ideja potekla iz EU , da je možda netko sa strane pretpostavio da Crna Gora koja nema otvorenih pitanja ni sa jednom od ovih zemalja bude odličan biti inicijator . Nije bitno tko je predložio , bitno je tko će realizirati , kaže Lalošević za ” Vijesti nedjeljom ” .

Zastupnik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović smatra da Crna Gora , kao najmanja zemlja u regiji , nije sposobna samostalno iznese velike infrastukturne projekte , i da bi zajednički s drugim državama bolje aplicirala u ovakvim situacijama .

U pitanju su tri područja : prometna infrastruktura , energetika i zaštita okoliša . Prednosti ovakve suradnje mogu biti i političke prirode , ali G6 nastaje ili će nastati iz potrebe za ekonomskim oporavkom regije i povećanja njegove konkurentnosti u svim područjima političkog života Europe – rekao je Abazović , predstavnik Pozitivne Crne Gore .

Zastupnici iz Demokratskog fronta smatraju da je ideja G6 može relativno brzo ostvariti jer ima podršku EU , što je i iskazano u posljednjem Izvješću o napretku Crne Gore .
– Ova ideja je lako ostvarljiva jer ima potporu Bruxellesa , a svaka od zemalja koje čine G6 je članstvo EU predstavila kao svoj ​​vrhunski cilj . Ovu inicijativu treba odmah uvesti u saborsku proceduru , smatra jedan zastupnik .

Neki zastupnici već su iznijeli primjer da bi G6 mogla funkcionirati kao nordijski model , odnosno Nordijski savjet .
Najvažnija područja kojom bi se takva zajednica bavila je socioekonomski razvoja , suradnja u području energetike i infrastrukture , a naglasak bi bio na ljudskim resursima . Kako poručuju , takva suradnja bi posebno koristila studentima i osobama koje se žele liječiti u inozemstvu .

depo