Published On: Mon, Jun 13th, 2016

Europska unija sve bliža ukidanju viza za Turke

Europska unija  je sve bliža ukidanju viza za Turke koji putuju u Europu, ali bi razgovori o tome mogli potrajati najmanje do listopada, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk njemačkom listu Bild u ponedjeljak.

Upitan kada će Turcima biti ukinuti vize, Tusk je odgovorio: “Kada ispune sve potrebne uvjete”.

“Pregovori će trajati najmanje do listopada, ali sve smo bliže tome”, dodao je.

Turski ministar za Europske poslove Omer Celik rekao je u subotu da ukidanje viza za turske državljane za putovanja u schengenski prostor neće biti moguće do 1. srpnja.

To je prvi put da je Turska otvoreno priznala da rok dogovoren s Europskom unijom za ukidanje viza neće biti ispoštovan.

Ukidanje viza uvjet je koji je Turska postavila za zaustavljanje migrantskog vala.

Europska komisija dala je početkom svibnja pozitivno mišljenje o ukidanju viza za Turke, što bi se odnosilo na kratke boravke od najviše 90 dana, pod uvjetom da Turska ispuni još pet od ukupno 72 kriterija do kraja lipnja.

Od Ankare se traži da promijeni zakon o terorizmu, koji po Europskim kriterijima sadrži preširoku definiciju terorizma , ali turska vlada to za sada ne želi.

Kada Turska ispuni sve kriterije, pristanak za ukidanje viza moraju dati sve države članice i Europski parlament, prenosi Hina.