Published On: Uto, ožu 23rd, 2021

Europska unija razmatra radikalni potez kojim bi Borisu Johnsonu jako pomrsila račune

Dužnosnici EU sve ozbiljnije razmatraju uvođenje zabrane izvoza cjepiva protiv covida-19.

Dužnosnici Europske unije sve ozbiljnije razmatraju uvođenje zabrane izvoza cjepiva protiv covida-19 u Ujedinjeno Kraljevstvo, kojom bi se vladi Borisa Johnsona moglo onemogućiti da deblokira gospodarstvo do ovoga ljeta, javlja Bloomberg.

Radikalni potez na stolu čelnika europskih zemalja naći će se već u četvrtak, kada se održava video summit Europskoga vijeća o epidemiološkim mjerama na Starome kontinentu. Prema informacijama dobro upućenih izvora, koji su zbog osjetljivosti teme željeli ostati anonimni, europski birokrati i čelnici zemalja EU bijesni su zbog spoznaje da AstraZeneca Uniji nije dostavila dogovorenih 120 milijuna doza cjepiva u prvome kvartalu, dok istovremeno poštuje sve odredbe dogovora s vladom Borisa Johnsona.

Kao rezultat tome, države članice EU svojim su građanima osigurale tek 10,4 doze cjepiva na 100 stanovnika, dok je Johnsonova vlada Britancima osigurala čak 42,7 doza.

– Ako Europska unija prekrši ugovor, trgovinski blok koji jako drži do svoje vladavine prava mogao bi pred očima cijeloga svijeta izgubiti svoj obraz – upozorio je ovoga vikenda britanski ministar obrane Ben Wallace, naglasivši kako je u ovome trenutku najvažnije zadržati „konstruktivnu suradnju”.

No, analitička kompanija Airfinity upozorava kako bi mjera koju razmatra Europska unija rezultirala štetom po Ujedinjenu Kraljevinu, ali ne i koristi po samu Uniju. Zbog problema u nabavi koje je prijavilo indijsko postrojenje AstraZenece, već sada bi se brzina procijepljenja mogla produljiti za dva tjedna, preciznije, građani koji su trebali biti cijepljeni 10. lipnja bi svoju dozu mogli dobiti tek 23. lipnja. No, ukoliko počnu kasniti i doze cjepiva Pfizera i Moderne proivedene u Belgiji i Njemačkoj, koje u najvećim količinama pristižu u Ujedinjeno Kraljevstvo, odrasli građani bi svoje prve doze cjepiva mogli ugledati tek 5. kolovoza.

Guardian podsjeća kako je iz tvornica u EU u Veliku Britaniju do sada izvezeno oko 10 milijuna doza cjepiva, većinom Pfizerovog.

– Uvođenjem zabrane bi Europska unija, kratkoročno gledano, imala nešto više doza za svoje potrebe, ali time ne bi utjecala na svoj dugoročan plan cijepljenja jer bi ubrzo i sama postala ovisna o nabavi doza na međunarodnom tržištu. Šeta Ujedinjenom Kraljevstvu bi, s druge strane, bila uistinu ozbiljna, jer bi se cijeli proces cijepljenja, koje je do sada na Otoku teklo prilično uspješno, u tom slučaju odgodio do kraja kolovoza 2021. – rekao je The Guardianu Rasmus Bech Hansen, izvršni direktor Airfinityja.

Europsko vijeće bi o sljedećim koracima trebalo raspravljati već u četvrtak, a britanski premijer Boris Johnson već je održao razgovor sa svojom kolegicom Ursulom von der Leyen o mogućim kompromisima. Prema izvorima iz britanske vlade, Johnson je već razgovarao i s premijerima Nizozemske i Belgije, u kojima se nalaze sirovine i postrojenja cjepiva. Naime, sirovine u nizozemskim postrojenjima bi tijekom narednih dana mogle postati „rezervirane samo za potrebe EU”. Johnson bi s drugim čelnicima država EU trebao održati sastanak tijekom sljedećih dana.

Francuska i Njemačka održale su bilateralan sastanak na kojem su razmatrale opciju aktivacije Članka 122 EU, koji se posljednji put koristio 1970. godine, tijekom naftne krize. Tim se člankom trgovinskom bloku omogućilo da donese hitne mjere za distribuciju esencijalne sirovine, a isti bi se pravni okvir mogao iskoristiti i u slučaju globalne pandemije covida-19.