Published On: Pon, srp 18th, 2016

Europska unija razmatra mogućnost ukidanja glasovanja Velikoj Britaniji

Dužnosnici Europske unije razmatraju mogućnost da pred novu britansku premijerku Theresu May iznesu ono što nazivaju “nuklearnom opcijom”, koja nikada ranije nije primijenjena, a riječ je o ukidanju glasačkih prava Velike Britanije u institucijama Europske unije (EU)…

To bi značilo suglasnost država članica u stavu da Britanija s 28-članim blokom više ne surađuje s dobrim namjerama, a cilj bi bio da se May pritisne kako bi okončala proces nastao poslije britanskog referenduma.

Nekoliko zemalja članica EU počelo je razmatrati da li je izvodljivo aktivirati Član 7 Lisabonskog sporazuma. EU nikada do sada nije primijenila ovu najoštriju proceduru sankcioniranja, a tri druga dužnosnika u Briselu kažu da je ta mjera suviše okrutna da bi uopće bila uzeta u obzir.

Iako je May prošle srijede stupila na čelo vlade uz obećanje da “Brexit znači Brexit”, njena vlada već šalje mješovite signale kad je riječ o tome koliko bi proces istupanja Britanije iz EU mogao trajati.

May je u petak rekla da proces napuštanja Unije neće početi dok ne dobije podršku Škotske, a s obzirom na to da škotska premijerka Nicola Sturgeon podvlači da Škotska uopće neće izaći iz EU, ispunjenje britanskog obećanja moglo bi potrajati uz višestruko odlaganje.

Europski lideri, među kojima njemačka kancelarka Angela Merkel, priznali su da će vladi u Londonu biti potrebno vrijeme da razmisli o svojim budućim odnosima s EU. Odluka o tome kada aktivirati mehanizam za izlazak iz EU jedna je od malobrojnih karata koje britanski pregovarači imaju na raspolaganju u pokušaju da osiguraju pristup jedinstvenom europskom tržištu.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>