Published On: Čet, sij 6th, 2022

Europska unija ne zna što bi rekla?

Europska komisija upoznata je s detaljima sankcija koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država nametnula članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, mediju koji je pod njegovom kontrolom, rečeno je danas u Bruxellesu.

Okvir za sankcije

Kako je na pres-konferenciji kazala glasnogovornica Europske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU, međunarodnu saradnju i razvoj Ana Pisonero, oni dijele zabrinutost i potrebu za hitnom reakcijom u smislu rješavanja političke krize u BiH i zaustavljanja svih poteza koji u pitanje dovode suverenitet i teritorijalni integritet države.

”Stabilnost i prosperitet zemlje je sada upitan, ali i cjelokupan integracijski proces BiH na njenom putu ka Europskoj uniji te budućnost unutar EU. Nastavit ćemo ohrabrivati političke lidere da nađu rješenja putem međusobnog dijaloga”, dodala je Pisonero.

Ponovila je da EU ima od 2011. godine okvir i sve potrebne instrumente za uvođenje sankcija prema kojima može upotrijebiti restriktivne mjere protiv osoba koje ozbiljno prijete sigurnosti u BiH i podrivaju Daytonski mirovni sporazum, ali za to je potrebno jedinstvo unutar Vijeća Europske unije.

”Samo progres i reforme mogu jamčiti nastavak pomoći EU, uključujući novi ekonomsko-investicijski plan, a BiH riskira da izgubi značajan iznos pomoći ukoliko ne budu poduzimali potrebne akcije”, naglasila je Pisonero.

Jasan stav bez odgovora

Ponovila je da EU ima jasan stav kada je u pitanju korupcija i organizirani kriminal, a posebno kada je u pitanju proces pristupanja, zbog čega će nastaviti pratiti situaciju unutar BiH u tom smislu.

Ipak Pisonero nije odgovorila na pitanje novinarke o tome smatra li EU Dodika odgovornim za koruptivne radnje, kao ni na pitanje hoće li EU tražiti dodatna pojašnjenja od Ministarstva financija SAD-a koja bi mogla opravdati njihovu odluku o uvođenju sankcija.

Glasnogovornica je kazala da EU ima na raspolaganju sankcije, ali ih do sada nisu koristili protiv pojedinaca u zemljama zapadnog Balkana iako ih SAD koristi u slučaju nekoliko zemalja, uključujući BiH.

Zbog toga su novinari pitali na koji način ohrabruju političke lidere da se bore protiv korupcije i organiziranog kriminala, ukoliko ne koriste sankcije te da li je razlog tome nepostojanje konsenzusa oko toga unutra EU pa se one i ne predlažu, na šta je Pisonero kazala da su diskusije o uvođenju mjera povjerljive sve dok se ne donese odluka.

”Stoga ni danas ne mogu dati više odgovora dok neka od odluka ne bude donesena”, zaključila je glasnogovornica Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Ana Pisonero na današnjoj press-konferenciji u Bruxellesu.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Zašto vi iz EU dozvoljavate Americi da se mješa u probleme koji se tiču EU
Jeste li nesposobni ili je upitanju nešto drugo .
Ne znam ni jedan slučaj da je EU nametnule nekome sankcije u Ameriki.
Eu će se sigurno raspasti.Izlaskom VB je počelo i neće tu stati a BIH nikad neće ni ući u EU .
BiH zemlja bez himne,valute,zastave je neprirodno nametnuta tvorevina..

Dedzal
Dedzal
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Prvo ne kaze se u Ameriki nego u Americi….
Drugo Bosna i Hercegovina ima himnu …ima zastavu🇧🇦ima valutu BAM-bosanska marka…ima pozivni 00387…ima pasos…ima sve .
..u ovim granicama od 1878…jbg ne ide vam nikako…🙋‍♂️🇺🇸🇩🇪🇬🇧🇦🇹🇮🇱🇧🇦

Last edited 1 godina prije by Dedzal
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Dedzal
1 godina prije

Glupane vidiš da sam na svakom mjestu napiso Americi osim na jednom zabunom.Nemoj se praviti pametan jer ti to ne priliči Idiot koji kači zastavice tz uvlakuše govori sve o tebi i tvojoj Intelengenciji Čija je valuta glupsone ,napiš riječi te himne neznalico i naravno ova zastava tz varta baterija je isto nametnuta.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Tacno moraju se VRATITI ljiljani…

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

U Bosni je neprirodno nametnuta GENOCIDNA TVOREVINA RS PA slijedi PRAVNA BITKA ili prava za njeno demontiranje u interesu Mira u evropi i SRPSKOG OBRAZA da se skine genocid kolektiva

Derim
Derim
1 godina prije

Zna. Izrazavaju punu podrsku uzepeovskoj politici adezeja.🤣

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Derim
1 godina prije

Derime samo se budala smije sam sebi

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Hvala,derem iskljucivo katolkinje. Uzepeovac.

Blanka
Blanka
1 godina prije

Cato koji voli da ga eu glavesine ‘vataju za g”*uzicu veli – “primljeno na znanje”..
Tipicno servilno, da ima rep mahao bi istim k’o lud…

FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
FUCK USA - LONG LIVE DODIK!
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 godina prije

a da ja Tebe malo šćolim za guzu 🙂 – da li bi ti prijalo 🙂 ?