Published On: Uto, lis 27th, 2020

Europska komisija upozorava: Turska će se ‘još više udaljiti’ od EU-a zbog bojkota francuskih proizvoda

Poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na bojkot francuskih proizvoda zbog stajališta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u vezi karikatura proroka Mumaheda “još će više udaljiti” Tursku od Europske unije, upozorio je u utorak glasnogovornik Europske komisije

“Sporazumi EU-a s Turskom predviđaju slobodnu trgovinsku razmjenu roba. Bilateralne obveze koje se Turska obvezala poštivati u sklopu tih sporazuma… moraju biti u cijelosti poštivane”, rekao je.

“Pozivi na bojkot proizvoda bilo koje države članice protivni su duhu tih obveza i još će više udaljiti Tursku od Europske unije”, dodao je.

Po Komisiji, Turska je 2019. bila peti trgovinski partner EU-a, dok je Unija prvi partner Ankare.

Erdogan je u ponedjeljak pozvao na bojkot francuskih proizvoda zbog Macronovih stajališta u vezi karikatura proroka Muhameda.

Francuska je zbog eskalacije napetosti u subotu pozvala svojeg veleposlanika u Ankari na konzultacije.

Kriza je izbila nakon što je Macron obećao, odajući počast Samuelu Patyju, profesoru kojemu je 16. listopada odrubljena glava jer je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda, da će Francuska i dalje braniti pravo na takve prikaze.

Erdogan, koji je doveo u pitanje Macronovo “mentalno zdravlje”, optužio ga je u ponedjeljak da “predvodi kampanju mržnje” prema muslimanima.

Suočen s turskim kritikama, Macron je dobio potporu niza europskih dužnosnika.

No u muslimanskom svijetu, gdje su prikazi proroka Muhameda tabu, njegove su izjave izazvale veliko nezadovoljstvo.