Published On: Tue, Dec 24th, 2013

Europska komisija Srbiji dodijelila 178,7 milijuna eura

Europska komisija je u ponedjeljak usvojila nacionalni program za 2013. godinu za Srbiju prema Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA), priopćeno je iz Europske komisije.

Program vrijedan 178,7 milijuna eura pomoći će Srbiji da implementira reforme u ključnim područjima kao što su vladavina zakona, javna administracija, socijalna uključenost, razvoj privatnog sektora, transport, okoliš, energetika i poljoprivreda.

Ove reforme su od ključnog značaja za europske integracije i direktno će poboljšati živote građana Srbije.

Današnjim sporazumom, pretpristupna pomoć koju je Europska unija omogućila Srbiji od 2001. godine iznosi 2,6 milijardi eura.

– Ovo je povijesna godina za odnose Srbije i EU zbog odluke o započinjanju pristupnih pregovora i stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Važno je da Srbija sada iskoristi ovaj zamah i nastavi implementirati ključne reforme – rekao je europski komesar za proširenje i politiku prema susjedima ŠtefanFuele.

Ovaj program pomoći će Srbiji u području vladavine zakona tako što podržava implementaciju nacionalnih strategija za borbu protiv korupcije, unapređenje zatvorskog sistema i jačanja nezavisnosti i kompetencije pravosudnog sistema.

Fondovi će se također koristiti za jačanje učinkovitosti srpske carinske uprave i ustanova za nadziranje granica, navodi se u priopćenju Europske komisije.

Fondovi će također unaprijediti kapacitete javne administracije na središnjem i lokalnom nivou tako što će razvijati sektor upravljanja javnim financijama i javnim nabavkama.
Pored toga, fondovi će biti usmjereni na poboljšanje rada 34 općine na jugu i jugozapadu Srbije.

Razvoj privatnog sektora bit će podržan mjerama koje će unaprijediti poslovnu okolinu, povećanjekonkurentnosti srpskih poduzeća i ulaganje podrške u razvijanje istraživanja i inovacija. Po pitanju transporta, uvjeti za navigaciju na Dunavu bit će poboljšani.

Pored IPA programa usvojenog danas, EU fondovi za Srbiju bit će dostupni i pod programima kao što su Fond za civilno društvo (2,5 milijuna eura), program TEMPUS (četiri milijuna eura) i fondovi za izbjeglice prema Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja (12 milijuna eura).

Fena