Published On: Uto, tra 23rd, 2013

Europska komisija: Srbija dobiva datum

BRISEL – Evropska komisija usvojila je preporuku da zemlje članice EU otvore pregovore o članstvu sa Srbijom, napisao je na društvenoj mreži “Tviter” europski povjerenik za proširenje Štefan File.
File, koji sudjeluje na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova EU u Luxembourgu, naveo je i da je Europska komisija preporučila početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.
U izvještaju, koji je danas objelodanjen, navodi se da je Srbija poduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom u skladu sa zaključcima vijeća iz prosinca 2012.godine.
Europska komisija je zaključila da se Srbija tijekom dijaloga angažirala “aktivno i konstruktivno” i da je to obuhvatilo čitav spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.
U izvještaju se detaljno navodi kronologija dijaloga, svih deset rundi, kao i sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića s predsjednikom samoproglašenog Kosova Atifetom Jahjaga, a naglašava se i uspješno provođenje sporazuma o integriranom upravljanju prijelazima.
Kako se dodaje, Europska komisija će nastaviti pratiti napredak Srbije u ispunjavanju kriterija za članstvo i uvjeta koji su dio procesa stabilizacije i pridruživanja.
Predsjedavajući EU, ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Irske Eamon Gilmore rekao je, pred početak sastanka, da je u dijalogu Beograda i Prištine napravljen napredak, čime bi trebalo da su uklonjene prepreke za diskusiju o dodjeli datuma Srbiji za otpočinjanje pristupnih pregovora.
Ranije danas održana je sjednica Vlade zatvorena za javnost, na kojoj je prihvaćen sporazum koji su 19. travnja parafirali srpski i kosovski premijer Ivica Dačić i Hashim Thaci.
Odmah nakon te sjednice, kako je prenijela Beta, Dačić je telefonom obavjestio visoku predstavnicu EU za vanjsku politiku i sigurnost da je Vlada Srbije prihvatila sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Vlada Srbije jednoglasno je dala suglasnost na parafirani sporazum Beograda i Prištine iz Bruxellesa.
Sjednica Vlade, koja je počela jutros u 9.00 sati, trajala je svega 30 minuta a uvodne riječi dali su srpski pregovarači premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.
Nakon toga, uslijedilo je glasanje, a bili su prisutni svi ministri u Vladi.
Idući korak trebao bi biti da se parlament Srbije, vjerovatno, u srijedu ili u četvrtak, izjasni o ovom sporazumu za Kosovo.
Vlada je održala sjednicu ranije da bi potvrdila parafirani sporazum prije nego što u 10.00 sati visoki predstavnik EU predstavi svoj izvještaj na Vijeću ministara članica EU.
Sporazumom, koji su u petak, 19. travnja, u Bruxellesu parafirali Beograd i Priština, uspostavljena je zajednica / asocijacija srpskom većinskih općina na Kosovu, a dvije strane su se obvezale da neće blokirati jedna drugu u europskim integracijama. 

Ashton i File: Korak u budućnost i za Srbiju i za Kosovo

Europski povjerenik za proširenje Štefan File i visoka predstavnica EU Catherine Ashton ocijenili su danas da preporuke Europske komisije o početku pristupnih pregovora sa Srbijom i pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, utiru put za napredak ka europskoj budućnosti Srbije i Kosova.
“Preporuke da počnu pristupni pregovori sa Srbijom, i pregovori o SSP s Kosovom označavaju odlučujući prekid s prošlošću i zajednički korak ka europskoj budućnosti”, rekla je visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, navodi se u priopćenju.
“Željela bih da odam priznanje vođama Srbije i Kosova za njihovu hrabrost i viziju. Počašćena sam što sam bila u mogućnosti da doprinesem ovom procesu”, navela je Ashton.
Povjerenik za proširenje EU Štefan File je naveo u priopćenju da je ta odluka Europske komisije “dobra vijest za narod u Srbiji, na Kosovu iu cijeloj regiji”.
“Srbija i Kosovo su dokazali da mogu usredotočiti na svoju budućnost, a ne da ostanu upleteni u svojoj prošlosti. Naše preporuke danas su, prema tome, jasne: i Srbija i Kosovo zaslužuju da se pokrenu odlučno ka budućosti u EU”, rekao je File.
U priopćenju se podsjeća na ključne detalje iz izvješća u kojem se ocjenjuje da je Srbija ispunila ključni prioritet – napravila je korake ka vidnom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom.
U izvještaja o Kosovu se navodi da je ono ispunilo skup kratkoročnih prioritetnih ciljeva iz prošlogodišnje studije izvodljivosti – iz oblasti vladavine prava, javne uprave, zaštiti manjina i trgovini.