Published On: Uto, stu 19th, 2019

Europska komisija naredila: Zatvorite Vučjak!

Europska komisija pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da što prije riješe probleme prouzročene velikim priljevom ilegalnih migranata u zemlju.

Migrantski kamp Vučjak, 20-ak kilometara od Bihaća, posjetilo je izaslanstvo Europske komisije.

– Mnogo smo govorili o Vučjaku, no šokantno je vidjeti kako to u stvarnosti izgleda. Ovo mjesto migrantima očito ne može pružiti ni osnovni smještaj ni ostale usluge. Ponovit ću, ovaj kamp se mora zatvoriti i treba se pronaći alternativni smještaj, kaže Michela Matuella, Europska komisija.

Europska unija osigurala je Bosni i Hercegovini u proteklih godinu i pol 36 milijuna eura za otvaranje novih prihvatnih centara i proširenje kapaciteta, no upozorava da ne mogu činiti ono što je dužnost lokalnih i državnih vlasti. Ne bude li bolje suradnje s vlastima u BiH, Bruxelles prijeti ukidanjem financijske pomoći.

– Osim zdravlja, ovdje im je ugrožena i sigurnosti. Temperatura je još blaga, no kada dođe zima, a to će se dogoditi vrlo brzo, bit će teško. Ova lokacija nije pogodna za boravak izbjeglica i migranta tijekom oštrih zimskih uvjeta, ističe Martin Taschner, Opće ravnateljstvo za europsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći (ECHO).

Na to podsjećaju i migranti koji se već tjednima smrzavaju i kisnu.

– Jučer nismo mogli spavati. Nemamo ništa da si napravimo šator. Rekao sam to Crvenom križu, a oni su mi odgovorili da ne mogu pomoći, objašnjava Kasif Pervez, Pakistan.

Vučjak je neprikladan i zbog činjenice da se nalazi na bivšem odlagalištu, a uokolo je minsko polje iz vremena rata u BiH. No taj kamp nije jedini problem u Unsko-sanskom kantonu preopterećenom migrantima i izbjeglicama.

– Građani ovog kantona poslali su snažnu poruku – kampovi Bira i Miral moraju biti zatvoreni. Naša skupština je također jasno rekla da kampovi moraju biti zatvoreni. Žao mi je što svi u ovom procesu nisu uspjeli, ističe Mustafa Ruznić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Tuzla i Sarajevski kanton protive se prijedlogu da se migranti presele u bivše vojarne u Blažuju i Ljubačama. Tvrde da s njima nitko nije razgovarao o tome.

Traže da se migranti i izbjeglice ravnomjerno raspodjele po cijeloj BiH. Prema policijskim podacima, u toj je zemlji službeno registrirano 5200 migranata, prenosi HRT.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare