Europska investicijska banka poništila natječaj za autocestu u BiH

Europska investicijska banka (EIB) zatražila je raspisivanje novog natječaja za izgradnju dionice autoceste na koridoru Vc u Hercegovini s objašnjenjem kako je došlo do povrede njegovih odredbi, priopćeno je iz Autocesta Federacije BiH, dok su mediji ranije navodili kako je EIB upozorio da je posao dodijeljen skupljem ponuđaču.

U pismu upućenom Autocestama federacije BiH sa sjedištem u Mostaru, Europska investicijska banka smatra da je došlo do “povrede postupka nabavke uslijed objavljivanja povjerljivih informacija u pojedinim medijima”.

Prekršene odredbe ugovora o financiranju

Navedeno je da su time prekršene odredbe o povjerljivosti iz ugovora o financiranju zaključenog između BiH i Banke, iako je uprava autocesta učinila sve da zaštiti integritet procesa evaluacije ponuda koji je započeo polovicom 2017.

Banka je ponudila i eksperta koji će pomoći Autocestama Federacije BiH u ponovljenom postupku. Ovo je drugi put da se poništava natječaj za izgradnju dionice autoceste na koridoru Vc. između Međugorja i Počitelja. I u prvom natječaju tvrtka Hering iz Širokog  Brijega zajedno s hrvatskom tvrtkom Konstruktorom bila je dio konzorcija koji je dostavio najbolju ponudu.

Ranije je objavljeno kako je azerbajdžansko-kineski konzorcij Azvirt Limited Liability Company i Power Construction Corporation of China Ltd s podizvođačem Heringom iz Širokog Brijega predao najpovoljniju ponudu za izgradnju poddionice Počitelj – Zvirovići na koridoru Vc.

Unatoč tome povjerenstvo je posao dodijelilo austrijsko-bosanskohercegovačkom konzorciju Strabag AG and Euro-Asfalt d.o.o. čija je ponuda bila skuplja.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 kilometara, a procijenjena vrijednost radova je 100 milijuna eura. Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci. Izgradnja poddionice financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenoga s EIB-om.