Published On: Sub, pro 22nd, 2012

Europol se boji bajkerskih bandi

Masovni dolazak motociklističkih bandi u Europu iz Sjedinjenih Država, Kanade i Australije potiče bojazan od krvavog rata za teritorij sličnog onome iz 90-ih godina, priopćio je u petak Europol
Masovni dolazak motociklističkih bandi u Europu iz Sjedinjenih Država, Kanade i Australije potiče bojazan od krvavog rata za teritorij sličnog onome iz 90-ih godina, priopćio je u petak Europol.
»Sama činjenica boravka na teritoriju neke druge bande tumači se kao čin provokacije koji može potaknuti žestoke sukobe i represalije«, rekao je Europol u priopćenju.
Kako navodi Europol, bajkerske bande poput australskih »Comancherosa« i »Rebelsa«, kanadske »Rock Machinea« i američkih »Mongolsa« i »Vagosa« žele osnovati svoje klubove u Europi.
Bajkerske bande vrbuju aktiviste krajnje desnice, kriminalce u zatvorima, huligane i vojnike zbog njihovih vještina kako bi zauzeli »teritorij« na kojemu će krijumčariti drogu, oružje i ljude, po istom izvoru.
Te su bande »sklone ekstremnim oblicima nasilja«, među kojima su uporaba kalašnjikova i ručnih bombi, dodaje Europol koji ističe da se pripadnici tih skupina sve manje povezuju s motociklizmom, a neki među njima nemaju čak ni motocikl ni vozačku dozvolu.
Krvavi sukob iz 90-ih u zemljama na sjeveru Europe »očit je primjer koji govori o spremnosti na ekstremne oblike nasilja koji su posljedica povećanja broja motociklističkih bandi u Europi«.
Sukob je počeo kada su »Bandidosi« ušli u zemlje sjeverne Europe i pokušali preuzeti kontrolu nad teritorijem koji su desetljećima držali »Hells Angelsi«.
Motociklisti su tada koristili jurišne puške, protutenkovsko oružje i autobombe, pri čemu je 11 osoba poginulo a više desetaka je ranjeno. kraj teksta