Published On: Ned, stu 5th, 2017

Europljanke od danas do kraja godine rade besplatno

Unatoč tome što žene u EU u obrazovanju postižu jednako dobre rezultate kao i muškarci ili čak bolje, to se ne odražava na tržištu rada.

S obzirom da je prosječna satnica za žene u Europi 16,3 % manje nego za muškarce, zaposlene Europljanke od danas pa do kraja godine zapravo rade – besplatno.

Europski dan jednakih plaća, koji je ove godine obilježeb 3. studenoga, označava dan kada žene u odnosu na svoje muške kolege praktički prestaju primati plaću, gotovo dva mjeseca prije kraja godine, objavila je Europska komisija.

Unatoč tome što žene u EU u obrazovanju postižu jednako dobre rezultate kao i muškarci ili čak bolje, to se ne odražava na tržištu rada.

U 2016. je 33 posto žena u EU imalo je završeno visoko obrazovanje u usporedbi s 29 % muškaraca. Istodobno, opća stopa zaposlenosti žena niža je 11,6 postotnih poena nego stopa zaposlenosti muškaraca.

Istodobno, žene su i dalje malobrojne na vodećim položajima najvećih poduzeća u EU-u. Među svakih 14 članova odbora te svakih 20 glavnih direktora samo je po jedna žena, podaci su Europske komisije.

Povodom ovog dana, prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost na tržištu rada Marianne Thyssen i povjerenica za pravdu, potrošače i ravnopravnost spolova Věra Jourová objavili su zajedničku izjavu u kojoj naglašavaju da je ravnopravnost spolova, uključujući jednake plaće za žene i muškarce, jedna je od temeljnih vrijednosti EU-a., ali da smo još uvijek daleko od njezina ostvarenja.

Posljednjih godina nije bilo pomaka u smanjivanju razlika u plaćama među spolovima. To znači da žene u usporedbi sa svojim muškim kolegama dva mjeseca u godini rade besplatno. U Europi 21. stoljeća to je šokantna i neprihvatljiva nepravda“, stoji u zajedničkoj izjavi.

Moramo hitno napredovati u rješavanju tog tvrdokornog problema, koji utječe na žene i naša društva u mnogo drugih aspekata: one i dalje često rade u slabije plaćenim sektorima, dobivaju manje promaknuća i slabije su zastupljene na vodećim položajima. Također, kućanstva u kojima je žena samohrani roditelj i jedina zarađuje izloženija su siromaštvu, među ostalim siromaštvu djece i stalnim poteškoćama“, podsjeća se u priopćenju.

Potpisnici izjave upozoravaju i da razlika u plaćama nije jedini problem. Iz novijih saznanja o seksualnom uznemiravanju vidljivija su i ponekad neprijateljska okruženja s kojima se žene suočavaju, s očitim posljedicama na njihov profesionalni razvoj i njihovu dobrobit, navodi se.

U zajedničkom priopćenju naglašava se i da Europska komisija želi predvoditi borbu protiv te nepravde te najavljuje da će za nekoliko tjedana predstaviti akcijski plan za uklanjane razlika u plaćama među spolovima.

Na Europski dan jednakih plaća obvezujemo se braniti jednaka prava i prilike na tržištu rada za žene i muškarce i to ćemo činiti sve dok EU ne postane istinski dobro mjesto za žene“, stoji, među ostalim, u izjavi prvih ljudi Europske komisije.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x