Published On: Thu, Dec 12th, 2013

Europa traži od Crne Gore podatke o selektivnim abortusima

Crna Gora je prema relevantnim istraživanjima među četiri države u svijetu s najvećim poremećajem u odnosu novorođene muške i ženske djece, zbog čega je Vijeće Europe od te države tražio da se izjasni da li je ta zabrinjavajuća statistika posljedica uništavanja ženskih fetusa.

Primijećeno je da se u Crnoj Gori rađa skoro 110 dječaka na 100 djevojčica

– Točna je informacija da je Vijeće Europe tražio informaciju od Crne Gore o prenatalnom odabiru pola jer su istraživanja populacionog fonda UN pokazala da se u nekim europskim zemljama vrši prenatalna selekcija spola fetusa u korist muške populacije. Prema tom istraživanju Crna Gora je uz Albaniju, Azerbajdžan, Armeniju, zemlja s najvećim debalansom među djecom muškog i ženskog spola – potvrdio je Radiju Slobodna Evropa pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović.
Statistika ukazuje da se u Crnoj Gori rađa 100 djevojčica na 110 dječaka, dok je prirodni prosjek 100 naprema 102-104.

Iako su podaci dobiveni još 2011. godine, nadležni na sporne brojke reagiraju tek nakon nedavnog upozorenja Vijeća Europe i na zahtjev te organizacije predložiti mjere na suzbijanju poremećenog odnosa u broju novorođenih dječaka i djevojčica.

Ministarstvo zdravlja je odgovorilo mjerom nazora svih zdravstvenih ustanova u zemlji koje se bave genetičkom dijagnostikom i liječenjem neplodnosti.
– To je desetak koraka koje smo mi poduzeli i koji su vrlo praktični i imaju za cilj da se stavi pod kontrolu prenatalni odabir spola i to pokazuju i brojevi. Ne kažemo da je bila zloupotreba, ne kažemo da je to u Crnoj Gori, ne kažemo da je to u nekoj zemlji izvan Crne Gore, samo govorimo o činjenici da se u Crnoj Gori rađa skoro 110 dječaka na 100 djevojčica i to je uočeno. Nakon provedenih mjera možemo zaključiti da nema aktivnosti koje su usmjerene ka ranom odabiru pola. Da li se to može uraditi negdje izvan Crne Gore – to je druga stvar – riječi su pomoćnika ministra Grbovića.
“Višak” dječaka pri rođenju kasnije se neutralizira zbog veće smrtnosti muške djece. Međutim, kada je broj dječaka nesrazmjerno veći od broja djevojčica, demografska struktura se drastično remeti.
Stručnjaci upozoravaju da zemljama s nesrazmjerno većim brojem muškaraca nego žena muškarci imaju problem da nađu partnerice i ožene se, dok nasilje nad ženama raste.