Published On: Čet, sij 8th, 2015

Europa poziva medije u BiH da progovore

Otpravnik poslova Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi pozdravio je danas snažno, vidljivo i rasprostranjeno zalaganje domaće medijske zajednice širom Bosne i Hercegovine, kao jednog od ključnih stubova civilnog društva u zemlji.

Istaknuo to nakon ovotjednih skupova novinara u Bosni i Hercegovini, prvenstveno u Banja Luci i Sarajevu, uz planirana daljnja okupljanja, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

”Potičemo ih da nastave otvoreno govoriti o svim pitanjima koja se tiču sektora medija. Delegacija Europske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika Europske unije u cijelosti podržava slobodu izražavanja i u potpunosti podržava novinare koji svoj posao rade profesionalno” kazao je Daviddi.

Napomenuo je da je poštivanje međunarodno prihvaćenih načela na kojima se temelji novinarska praksa od najveće važnosti, a potezi koji su osmišljeni u cilju zastrašivanja medijskih kuća i samih novinara, kao i njihovi počinioci, su antidemokratski i za svaku osudu.

Daviddi je stava da je za zdravu demokraciju i slobodu izražavanja ključna mogućnost medija da rade bez straha i pritisaka u smislu favoriziranja bilo koje strane te je dodao da se sloboda izražavanja pažljivo razmatra u procesu pristupanja Europskoj uniji.

”Postupanja kojima je cilj ograničiti slobodu medija su, stoga, postupanja protiv ostvarivanja napretka ka članstvu u Europskoj uniji”, podvukao je Daviddi.

Nedavna događanja, smatra Daviddi, otvorila su širok spektar pitanja uključujući postupanje policije, sudske procedure, navode o neovlaštenom prisluškivanju, kršenja temeljnih prava i optužbe za korupciju.

”Domaće vlasti i agencije za provođenje zakona u BiH trebaju pažljivo razmotriti i istražiti sva navedena pitanja, a javnost ima pravo da bude informirana o svim rezultatima”, naglasio je.

Na kraju je istaknuo da Delegacija Europske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika Europske unije pažljivo prati ova pitanja, uključujući i kontekst pristupanja Europskoj uniji, te očekuje od domaćih vlasti da osiguraju jednakost svih pred zakonom.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare