Published On: Sub, lis 28th, 2017

EUROPA NE PRIZNAJE NEOVISNOST: Najmoćnije zemlje Starog kontinenta okrenule leđa Kataloniji

Njemačka, Francuska i Velika Britanija ne priznaju neovinost Katalonije i podržavaju napore Madrida da u zemlji obnovi ustavni poredak, objavile su u petak vlade tih zemalja, javljaju agencije.

Središnja vlada premijera Mariana Rajoya krenula je s uvođenjem izravne uprave nad Katalonijom, ukidajući autonomiju regije samo nekoliko sati nakon što je katalonski parlament proglasio neovisnost.

Glasnogovornik njemačke vlade rekao je da Berlin u sporu s katalonskim separatistima podržava premijera Rajoya i da Njemačka neće priznati neovisnost najbogatije španjolske pokrajine.

Jednostranim proglašenjem neovisnosti prekršena su načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španjolske, istaknuo je Steffen Seibert.

“Njemačka vlada ne priznaje takvo proglašenje neovisnosti”, dodao je ističući da Berlin podupire “čistu poziciju” Rajoya da uvede zakon i red.

“Nadamo se da će sve strane iskoristiti preostale mogućnosti za dijalog i smirivanje stanja”, rekao je Seibert.

Velika Britanija također je objavila da neće priznati neovisnost Katalonije. “Ona se temelji na referendumu koje su španjolski sudovi proglasili nezakonitim. Želimo da se očuva pravna država, poštuje španjolski ustav i očiva jedinstvo zemlje”, priopćio je Downing Street.

Rajoya podupire i francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvavši ga svojim “jedinim sugovornikom u Španjolskoj”.

“U Španjolskoj je na snazi vladavina prava, uključujući ustavna pravila. Mariano Rajoy želi da se ta pravila poštuju i u tome ima moju punu potporu”, istaknuo je Macron.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker smatra da je važno izbjeći “raskole”” i “pukotine” u EU-u.

“Ne želim situaciju u kojoj bi EU sutra bila sastavljena od 95 različitih država. Moramo izbjeći raskole i pukotine, jer ih već imamo dovoljno i ne treba nam više”, naglasio je Juncker.

I predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ranije je u petak stao na stranu Rajoya. “Za EU se ništa ne mijenja. Španjolska ostaje jedini naš sugovornik. Nadam se da će španjolska vlada preferirati snagu argumenta a ne sile”, napisao je Tusk na Twitteru.

NATO je priopćio da Španjolska ostaje važan saveznik i da je Katalonija unutarnje pitanje koje treba riješiti u okviru španjolskog ustava.

“Španjolska je predani saveznik koji značajno pridonosi našoj zajedničkoj sigurnosti. Katalonija je unutarnje pitanje koje se treba riješiti u okvirima ustavnog poretka”, rekao je neimenovani dužnosnik NATO-a.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x