Published On: Pet, sij 16th, 2015

Sarajevo tvrdi: Europa ne da dirati u Federaciju

Iako je proteklih godina upravo Europa poručivala da će pozdraviti svaki dogovor  u BiH najedanput sarajevska agencija tvrdi kako su Nijemci i Britanci rekli da nema diranja u entitete, što je malo kontradiktorno. Tko zna što su stranci kazali u Sarajevu. Mi čitamo ono sto nam plasira FENA.
Očito je sve jači strah od činjenice da je svijet suglasan kako problem leži u Federaciji i kako je sazrelo vrijeme za njenu reformu.
Ironija je da bošnjacke elite postaju iz dana u dan najveći zagovornici opstanka Srpske. Kad bi m se sad ponudilo potuno gašenje entiteta i kantona oni ne bi pristali jer u državi s dvije razine vlasti, državnom i općinama, svjesni su da ne bi imali kontrolu nad  51 posto BiH. Zato toliki povici o ne diranju FBiH. FBiH koju su sami najvise obesmislili
Agencijska vijest:

Ministri vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Frank-Walter Steinmeier i Philip Hamond kazali su u obraćanju zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici u Sarajevu da je na političkoj eliti odgovornost za reforme.

Steinmeiner je naglasio kako bi trebalo napustiti stare navike i konflikte iz prošlosti kako bi se gledalo u budućnost, a u EU su spremni da BiH podrže na tom putu kojim država sama mora koračati.

Pohvalio je činjenicu da su prvi koraci već načinjeni jer je Predsjedništvo BiH usvojilo prijedlog izjave o opredijeljenosti BiH za reforme na putu k Europskoj uniji te je sada na političkim liderima i zastupnicima da tu izjavu prihvate.

Pozvao je političare koji su dobili povjerenje građana da čuju njihove zahtjeve jer iako će nekada biti teško ispuniti očekivanja i napraviti bolne reforme na kraju će se takav pristup uvijek cijeniti i bit će vrijedne truda, dodajući da se u takvoj situaciji isplati biti na vrhu pokreta.

Ocijenio je da BiH ima uvjete za reforme jer je to zemlja koja ima potencijala za poljoprivredu i turizam, a ima i radnike koji imaju veliku motivaciju, visoko obrazovanje što njemačka poduzeća cijene.

Također podsjetio je da su prošlog ljeta zemlje regije održale balkansku konferenciju u Berlinu kada su otvorile novo poglavlje regionalne suradnje opredijelivši se da grade zajedničku energetsku mrežu što će ovu regiju povesti naprijed. To bi trebalo doprinijeti i da dođe do razmjene u privredi i u ekonomiji.

Hammond je kazao kako njemačko-britansku inicijativu čini značajnijom činjenica da su je prihvatile zemlje Europske unije što je bilo preduvjet za njezin uspjeh, ali je jasno istaknuo kako su dva ministra vanjskih poslova došla ovdje da bi poručili da će uspjeh inicijative zavisiti isključio od onoga što lideri BiH čine.

Podsjetio je da su prosvjedi građana u veljači prošle godine u fokus stavili važna pitanja poput stabilizacije gospodarstva, rezanja troškova vlasti, otvaranje novih radnih mjesta posebno za mlade, a ako je nova vlada sprema da ostvari napredak onda, smatra Hammond, EU treba odgovoriti na tu opredijeljenost.

Ministri su ponovili da ukoliko se reforme zaista budu ostvarile može se očekivati da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) stupi na snagu, a pružiti će i podršku kako bi BiH predala kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

”Nema skrivenog plana. Nova strategija nema namjeru slabiti entitete i jačati državu nego je njezin cilj da građani BiH u svakom dijelu žive bolje. To je inicijativa na koju svi trebaju pristati bilo da su u vlasti ili ne”, pojasnio je Hammond.

Kako je zaključeno nema vremena za opstrukciju jer bi to poslalo negativnu poruku Europskoj uniji i mogućim stranim investitorima, a BiH bi se izložila riziku da za potencijalna ulaganja, zbog čega je sada pravi trenutak za liderstvo koje interes zemlje stavlja na prvo mjesto.

Podsjećamo, Njemačka i Velika Britanija su dvije države koje su inicirale novi pristup u procesu integracija BiH prema Europskoj uniji, a ta inicijativa kasnije je postala inicijativa EU. Njemačko-britanska, ili nova europska inicijativa, novi je pokušaj EU da se proces pristupanja BiH odblokira te da se, pored političkih reformi, naglasak stavi i na ekonomska i socijalna pitanja.