Published On: Čet, sij 13th, 2022

Europa najbliže ratu u zadnjih 30 godina

”Europa je sada bliže ratu nego što je ikada bila u posljednjih 30 godina”, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau u četvrtak na ceremoniji pokretanja poljskog predsjedavanja najvećom sigurnosnom organizacijom europskog kontinenta.

Ne spominjući Rusiju u svom obraćanju veleposlanicima 57 članica Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE), Rau je spomenuo napetosti u Ukrajini, Gruziji, Armeniji i Moldaviji, zemljama u “zamrznutim sukobima” za koje se navodi da je Rusija jedna od strana u njima.

”Izgleda da je rizik od rata u regiji OSCE-a sada veći nego ikada ranije u proteklih 30 godina. Nekoliko tjedana suočeni smo s mogućnošću velike vojne eskalacije u istočnoj Europi”, izjavio je šef poljske diplomacije, prenosi Reuters.

Istodobno, šef europske diplomacije Josep Borrell izjavio je kako je grupiranje ruskih vojnika na granici s Ukrajinom dio pritiska koji Moskva stvara kako bi dobila što želi, no nema pregovora pod pritiskom.

”Dobili smo garancije da se o ničemu neće odlučivati i pregovarati bez Europljana i savršene koordinacije s Amerikancima”, rekao je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost.

S druge strane, Kremlj je u četvrtak opisao “neuspješnima” dosadašnje pregovore Rusije, Sjedinjenih Država i NATO-a i naveo da ima neslaganja u temeljnim pitanjima.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
1 godina prije

RS JE GENOCIDNA TVOREVINA SVETOSAVSKI vjerski kalifat NASTAO NA GENOCIDU NAD HRVATIMA I BOSNJACIMA

Kerestinec
Kerestinec
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 godina prije

Ti si najgluplji idiot na jagomiru.

Kerestinec
Kerestinec
1 godina prije

Sve je pichkin dim osim sukoba nato- raša oko ukhranije.