Published On: Pet, lip 14th, 2013

Europa drži na oku događanja u BiH

Prosvjedi koje smo vidjeli u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko dana su izraz snažnih zahtjeva građana upućenom političkim vođama i institucijama, a to je da se prestanu fokusirati na stranačke i etničke interese, te da počnu raditi na hitnim pitanjima od životnog značaja za građane, kao što je pitanje jedinstvenog matičnog broja, rekla je za Dnevni avaz Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Službeni je stav Bruxellesa, navodi Kocijančić, da su mirni prosvjedi dio normalnih i demokratskih procesa, a građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da se uvijek čuje njihov glas.

Naglašavajući kako je imperativ bh. vlasti da se okrenu reformama nužnih za napredak i prosperitet zemlje, Kocijančić je naglasila kako je i u trenutnoj političkoj situaciji u kojoj se država nalazi apsolutno presudno da institucije BiH rade punom brzinom na rješavanju hitnih pitanja za europske integracije.

– Pozivamo institucije i političke čelnike da uvaže zahtjeve građana i da odmah počnu raditi na njihovim rješenjima, poručila je Kocijančić.

Avaz pak navodi kako ima neslužbena saznanja da visoki dužnosnici EU s pažnjom gledaju na razvoj situacije u BiH, te je moguće očekivati skoriju reakciju, ukoliko bh. institucijama ne bude bilo onemogućeno da nastave s radom.