Published On: Uto, lis 30th, 2018

EURO ODMAH U PADU Merkel odlazi u mirovinu; Tko će zamijeniti najmoćniju europsku lidericu?

Njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon što je 18 godina bila presjednica CDU-a i 13 godina njemačka kancelarka, najavila da se na stranačkim izborima u prosincu 2018. neće kandidrati za predsjednicu CDU, a 2021. godine, kada joj istekne aktulni mandat kancelarke, kao ni za parlament (Bundestag). kazala je da se neće ponovo kandidirati ni za te niti za bilo koju drugu političku funkciju jer odlazi u mirovinu.

“Ja nisam rođena kao kancelarka. Trudila sam se biti dosljedna i strastvena. Više se neću baviti politikom”, kazala je Merkel. Današnja izjava povlačenja sa dužnosti najmoćnije državnice EU-a i odlaska u mirovinu, već bilježi posljedice na burzama – pad Eura. Međutim, zasitgurno to nije i jedina posljedica umirovljenja Merkel, dok analitičari ocjenjuju da je njezina najava povlačenja mudar potez i blagovremena priprema za odlazak.

“Tradicionalno je kancelar iz redova CDU-a istovremeno i predsjednik stranke. To ne zahtijevaju stranački statuti, već aritmetika vlasti. Jer, to čini vladanje mnogo jednostavnijim. Merkelova je uvijek jasno stavljala do znanja da ne želi odustati od tog instrumenta. To što je sada najavila da se u prosincu više ne želi kandidirati za mjesto predsjednice stranke pokazuje koliko je situacija ozbiljna. To dokazuje da Merkel gubi podršku i u vlastitim redovima. I to dokazuje da ni u padu ne gubi svoj instinkt za preživljavanjem. Umjesto da pusti da bude smijenjena, ona odustaje sama. Tako je ona ponovo pragmatični akter koji uvijek iznenađujuće najbolje djeluje kada je satjeran u tjesnac”, ocjenjuje Ines Pohl, glavna i odgovorna urednica Deutsche Welle-a.

Nadalje, glavna urednica DW zaključuje: “To joj omogućava mali predah. Ona tako dalje može raditi na pripremanju Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je njezin favorit za njezino nasljedstvo. I prije svega može neko vrijeme ostati kancelarka. U konačnici ona time neće pomoći samo sebi, nego i vlastitoj stranci. Sada je lopta ponovo u igralištu SPD-a, koalicijskog partnera CDU-a. Odlukom Angele Merkel je postalo još vjerojatnije da će sada SPD raskinuti koaliciju – i time će i odgovornost za ovaj neuspjeh pasti na leđa SPD-a. Merkel ostaje vjerna sama sebi. Do kraja njenog kancelarskog mandata – koji je sada puno bliži.

 

/Republikainfo.com/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare