Published On: Thu, May 30th, 2013

Euforija bošnjačkih stranaka: Ravnopravnost Hrvata je zločinački pothvat!

Današnju presudu Haškog suda vodeće su bošnjačke stranke iskoristile za hajku na zahtjeve Hrvata u BiH za ravnopravnošću, a neke su takove težnje Hrvata nazvale novim “zločinačkim pothvatom”
Oni koji su uz pomoć brutalnih zločina, rušenja gradova i mostova, užasnom patnjom i teroriziranjem civila samo zato što su pripadnici drugog naroda, htjeli da naprave paradržavu Herceg-Bosnu i pripoje je Hrvatskoj, danas su osuđeni na dugogodišnje robije – navodi se u priopćenju SBB-a BiH povodom presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu.
– Za žrtve su sve te izrečene kazne male, ali i kao takve one mogu biti nauk za sve koji eventualno u budućim vremenima posegnu za oružjem, zločinima i pokušajima stvaranja paradržavnih tvorevina na tlu suverene i nedjeljive Bosne i Hercegovine – kaže se u priopćenju Saveza za bolju budućnost BiH.
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozdravlja današnju presudu Suda u Haagu u slučaju „Prlić i ostali“ i ocjenjuje je pobjedom pravde i istine na koju su žrtve predugo čekale. 
U priopćenju njegova ureda navodi se kako je današnja presuda definitivno potvrdila bjelodanu istinu:projekat stvaranja hrvatskog entiteta na teritoriji BiH bio je zločinački pothvat.
Dodaje se da toga posebno treba da budu svjesni oni koji danas maštaju o oživljavanju tog projekta, zagovarajući treći entitet s hrvatskom većinom u Bosni i Hercegovini.
– Ova presuda obavezuje današnju Hrvatsku da se do kraja suoči s vlastitom odgovornošću za stradanja i užasne patnje koje su građani Bosne i Hercegovine pretrpili zbog politike Franje Tuđmana. To je najbolji put da nastavimo dobrosusjedsku suradnju i okrenemo se zajedničkoj europskoj budućnosti – navodi se u priopćenju.
Stranka Demokratske Akcije (SDA) smatra kako je današnja presuda Haškog tribunala u predmetu protiv najviših vojnih i političkih dužnosnika tzv. Herceg-Bosne očekivana za sve objektivne promatrače i analitičare događaja iz toga razdoblja.  Presuda “predstavlja djelimičnu satisfakciju za žrtve jer izgubljene živote i zdravlje ne može vratiti nikakva kazna”.
– I ovom presudom potvrđen je međunarodni karakter rata u Bosni i Hercegovini u razdoblju 1992.-1995. kao i učešće Vojske Republike Hrvatske u sukobima s Armijom BiH na području naše zemlje.
Za BiH, njene narode i građane sad je najvažnije da iz ove i drugih presuda izvučemo pouku i ne dopustimo da se zlo više ikada ikome ponovi.
Istina i pravda doprinijet će pomirenju, vraćanju povjerenja i ponovnoj izgradnji suživota naših naroda i građana – priopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.
Dnevnik.ba