Published On: Uto, lis 20th, 2020

EU žurno šalje 50 milijuna KM za migrantske centre u BiH

Europska komisija zatražila je žurno odobravanje blizu 50 milijuna maraka u borbi s migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, saznaje “Dnevni avaz”.

Naime, Bruxelles namjerava preraspodijeliti proračun Europske unije kako bi se pronašla sredstva za reakciju u BiH, a s obzirom na to da se bliži zima, a broj ilegalnih migranata u BiH je i dalje visok. Neophodno je, kako ističu, osigurati novac za migrantske centre.

Kako potvrđuju dokumenti koji su u posjedu spomenutog lista, Komisija traži da se u sklopu proračunske stavke “Višedržavni programi, regionalna integracija i teritorijalna suradnja” osigura dodatnih 25 milijuna eura.

– U Bosni i Hercegovini oko 10.000 migranata treba utočište i pristup osnovnim uslugama za nadolazeću zimu. Oko 6.500 smješteno je u prihvatnim centrima koje financira EU, a oko 3.500 i dalje spava na otvorenom. S obzirom na očekivani porast broja izbjeglica prije zime i u kontekstu pogoršanja pandemije bolesti COVID-19, postoji opasnost da će doći do humanitarne krize – navodi se u obrazloženju.

Problem je, kako se dodaje, nastao u tome što aktualni način financiranja migrantskih centara istječe krajem sljedećeg mjeseca, pa je EU morala žurno reagirati./HMS/