Published On: Sri, pro 23rd, 2015

EU uplatila 2,9 milijuna eura za procesuiranje ratnih zločina u BiH


Izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini uplatilo je 2,9 milijuna eura predviđenih u okviru podrške Europske unije naporima BiH na procesuiranju ratnih zločina. Riječ je o drugoj tranši sredstava namijenjenih za financiranje rada 142 uposlena angažirana na procesuiranju predmeta ratnih zločina (tužitelji, suci, pravni suradnici, istražitelji i drugo osoblje za podršku) u cijeloj BiH.
Oslobađanje ove tranše bilo je uvjetovano usvajanjem cjelodržavnog strateškog okvira za reformu sektora pravde (skr. SRSP). Nakon značajnih kašnjenja, SRSP je usvojen u rujnu 2015. godine. Bh. vlasti su potom dostavile procjenu na koji način su ispunjeni potrebni uvjeti. Europska komisija i Izaslanstvo Europske unije završili su potrebne analize i procedure te prebacile sredstva Trezoru Bosne i Hercegovine.
Trezor je dalje odgovoran za prijenos sredstava nadležnim tijelima u cijeloj zemlji. Prijenos bi trebao biti urađen bez odlaganja.
Govoreći o tome, šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, je s tim u vezi kazao: “Bosna i Hercegovina se suočava s jedinstvenim izazovom u rješavanju velikog broja preostalih predmeta ratnih zločina. Upravo iz tog razloga Europska unija će osigurati gotovo 15 milijuna eura (14,86 milijuna eura) tijekom petogodišnjeg perioda za financiranje kontinuiranih istraga i procesuiranje značajnog broja preostalih predmeta ratnih zločina u cijeloj zemlji. Da je Bosna i Hercegovina ispunila uvjete kako je to bilo predviđeno, drugi tranša bi bila isplaćena još prije godinu dana“.
Sveukupni cilj podrške Europske unije je smanjenje broja predmeta ratnih zločina s poznatim osumnjičenim/a za najmanje polovicu do kraja 2018. godine.
Prva tranša je isplaćena u prosincu 2013. godine. Pored proračunske podrške, Europska unija je, također, pomogla bh. vlastima na razvoju tehničkih kapaciteta povezanih s istragama i presudama u predmetima ratnih zločina.
(T.H./Republikainfo.com)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare