Published On: Pon, sij. 22nd, 2018

EU traži brzu istragu: Pročitajte nekoliko činjenica o ubijenom srpskom političaru kojem dio medija u Hrvatskoj tepa kao ‘umjerenom’

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a kratko su u ponedjeljak razgovarali o ubojstvu srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića i zatražili da se o tome provede brza istraga i nastavi dijalog između dviju strana, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

“Spomenuto je pitanje Kosova i ubojstva koje se tamo dogodilo. Zaključak je poziv da se brzo provede istraga, da se vrati dijalog između Prištine i Beograda i osigura, koliko je to moguće da se takvo nešto ne ponovi, jer je riječ o opasnom presedanu”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Predsjednik Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” (SDP) Oliver Ivanović ubijen je prošli tjedan u atentatu u Kosovskoj Mitrovici.

Oliver Ivanović, koij je ubijen  u atentatu u Kosovskoj Mitrovici, bio je jedan od vođa kosovskih Srba i nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova koji je predvodio zastupničku skupinu Povratak. Rođen je 1. travnja 1953. godine u selu Rznić kod Dečana, osnovnu i strojarsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Studirao je Vojnu akademiju u Zagrebu, ali je odustao poslije tri godine i diplomirao strojarstvo i ekonomiju fakultetu na Kosovu.

U europskim krugovima držan je za ‘umjerenog’ političara, rekao je Zoran Šprajc u RTL Direktu. Isto to s Hine su prenijeli i brojni drugi mediji u Hrvatskoj, ne provjeravajući o kakvom se političaru radi.

No međunarodno sudsko vijeće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici osudilo ga je, nakon gotovo dvije godine sudskog procesa, 2016. na kaznu zatvora od devet godina, za krivično djelo ratnog zločina nad albanskim civilima počinjenog u travnju 1999. godine u južnom dijelu Kosovske Mitrovice. Sud je utvrdio da su brojne albanske obitelji nasilno protjerane iz svojih kuća. Jednu grupu muškaraca iz tih obitelji odvele su vojne i paravojne jedinice do policijskog punkta. Ivanović je bio dio paravojne jedinice, na kontrolnom punktu. Nosio je plavu uniformu i bio je naoružan. Nekoliko albanskih muškaraca ispraćeno je preko punkta, dok su četvorica ubijena. Žene, djeca i starije osobe izdvojeni su i naređeno im je da idu na autobusnu stanicu, a 15 muškaraca je zadržano na ulici. Jedan od pripadnika paravojne formacije pitao je Ivanovića: “Šta ćemo šefe da radimo sa njima?”, a Ivanović je odgovorio: “Što me pitaš, postupi po naređenju”, Dakle, izvan svake sumnje, zaključila je sutkinja Komša, utvrđene su činjenice da je 14. travnja organizirano čišćenje južne Mitrovice u cilju ubijanja i protjerivanja Albanaca, prenose srbijanske Novosti 21 siječnja 2016.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer