Published On: Pon, sij 7th, 2013

EU SVE BLIŽA, CIJENE SVE VEĆE: Nakon ukidanja nulte stope PDV-a Hrvati počeli u BiH dolaziti i po lijekove

Ukidanjem nulte stope PDV-a zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s direktivama Europske unije, poskupjeli su lijekovi koji nisu bili na osnovnoj ili dopunskoj listi HZZO-a pa ih pacijenti moraju kupovati.
Iako u ljekarnama tvrde da za sada ne osjećaju pad prometa, brojni su stanovnici Vukovarsko-srijemske županije proteklog vikenda osim po cigarete i ‘špeceraj’ u Bosnu zaputili i zbog lijekova, piše Net.hr.
“U godinama sam kad mi sve više trebaju lijekovi i smatram da je ovo poskupljenje velik udar na standard nas umirovljenika, koji smo ionako najugroženija kategorija društva. Žalosno je što su lijekovi u Italiji i Sloveniji jeftiniji nego u Hrvatskoj, a te zemlje imaju mnogo viši standard nego mi, kojima je i lijek postao luksuz “, komentirala je za Novi list umirovljenica Marica B. iz Županje, koja je lijekove nabavila u Orašju.
“Lijekovima se opskrbljujem na Lončarima ili u ljekarni na ‘Arizoni’ jer su u Republici Srpskoj cijene još niže nego u Federaciji. ‘Tabla’ paracetamola stoji samo 80 pfeninga, odnosno tri kune, Caffetin marku i pol i čak je za deset kuna jeftiniji nego u Hrvatskoj, kao i Lupocet, a ondje već godinama kupujem i Voltaren čepiće od 50 miligrama, čija je cijena 11,70 KM ili 46 kuna, a kod nas stoje čak 108 kuna “, objasnila je Dragica M. iz Županje.
Mlada majka Ana iz Vinkovaca kaže da je na Lončarima kupila i ‘babyhaler’, namijenjen za olakšanu primjenu lijeka iz pumpice dojenčadi i djeci do pete godine, jer je za čak sto kuna jeftiniji nego kod nas.
“Ondje jeftino kupujem i čajeve, Pavlovićeva mast za bebe od 400 g je 16 kuna, au Hrvatskoj dvostruko skuplja. Imaju i puno dobrih sirupa i preparata za određene bolesti na biljnoj bazi, kojih kod nas nema. Evo, primjerice, Prospan je 8 KM , nešto više od 30 kuna, a kod nas je 46 kuna “, navodi Ana.
Također, velik broj djevojaka iz Hrvatske u BiH kupuje kontracepcijske tablete po povoljnijoj cijeni.
(DEPO / BLIN / em)