Published On: Sri, ruj 24th, 2014

EU: Špirić vrijeđa solidarnost građana Unije s BiH

Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH reagirao je na izjavu ministra Nikole Špirića u Dnevniku 2 RTRS-a, koja glasi: „Ta donatorska konferencija u Bruxellesu je dobila manifestacijski karakter. Imam osjećaj da ruxelles čeka rezultate izbora da bi pomogao građanima u BiH, što ne smatram pomoći, nego ucjenom i to također ne mislim da je dobro.“

Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH osuđuje ovakve neistinite izjave i iznesene neosnovane tvrdnje.

U priopćenju Delegacije EU se navodi da je na donatorskoj konferenciji EU obećala pomoć za Bosnu i Hercegovinu u vrijednosti od 85 milijuna eura. Činjenica je da se trenutačno realizira prvi dio doniranih sredstava od 42 milijuna eura kroz Program EU za oporavak od poplava.

– Program provode UNDP, UNICEF i IOM, s ciljem zadovoljavanja potreba utvrđenih u okviru Procjene potreba za oporavkom i sanacijom koja je objavljena u srpnju.

Europska unija ne čeka, već aktivno pomaže stanovništvu u BiH – navodi se u priopćenju.

Dodaje se da novac građana EU, doniran u znak solidarnosti s BiH, trenutno se koristi za obnovu škola, domova zdravlja, zgrada općina i centara za socijalni rad.

– Ovim sredstvima se pomaže najugroženijim obiteljima u obnovi njihovih domova. Pomaže se ponovnom pokretanju domaćeg gospodarstva. Prošlog tjedna je u Doboju otvoren obnovljeni dječiji vrtić, dok je Srednjoškolski centar u Doboju otvoren u ponedjeljak 22. rujna – navodi se u priopćenju.

Ovog tjedna, šef Delegacije/specijalni predstavnik EU će se uputiti u Šamac kako bi otvorio još jednu u nizu obnovljenih škola.

– Objavljeni su javni pozivi za prijave za pomoć u obnovi stambenih objekata i za pomoć malim i srednjim poduzećima. Također, EU trenutačno radi na pripremi druge faze donacija u BiH, odnosno dodatnog paketa od 43 milijuna eura. S obzirom na sve ove činjenice, apsolutno je neprihvatljivo da domaći dužnosnik na takav način dovodi javnost u zabludu, vrijeđa sve one koji u ovom trenutku naporno rade na terenu i vrijeđa solidarnost koju su pokazali građani EU, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Sve informacije o Programu EU za oporavak od poplava dostupne su na naovom linku ./HMS/