Published On: Sub, lis 28th, 2017

EU, SAD i Velika Britanija zabrinuti zaključcima VSTV-a

Šef Delegacije Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je EU primila k znanju zaključke u vezi s informacijom dostavljenom od Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, a koje je jučer usvojilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), te istaknuo da su određeni zaključci zabrinjavajući i da bi mogli izravno utjecati na neovisnost sudaca i tužitelja, kao i na poštivanje osnovnih prava.

Također je naglasio da je pravo na pošteno suđenje preduvjet za povjerenje javnosti u sustav pravosuđa i da je pretpostavka nevinosti u središtu osnovnih prava koja štiti EU.

– Niti jedan dužnosnik, uključujući sudce i tužitelje, ne može biti razriješen dužnosti bez provođenja odgovarajuće neovisne istrage i prethodnih disciplinskih procedura. Odgovarajuće sankcije je moguće izreći samo nakon provedbe takvih procedura i ukoliko se utvrdi postojanje pravne utemeljenosti optužbi protiv dužnosnika – navodi se u Wigemarkovoj izjavi.

Šef Delegacije EU u BiH podvukao je da će zaobilaženje ovih procedura izravno ograničiti neovisnost i nepristranost pravosuđa te da nije u skladu sa standardima EU.

Podsjetio je da su stručnjaci iz EU nedavno ukazali na potrebu za unapređenjem kriterija za imenovanje i razrješenje dužnosnika, u skladu sa standardima EU.

– Bilo kakva unapređenja moraju u potpunosti uzeti u obzir potrebu održavanja neovisnosti pravosuđa, kao i poštivanja osnovnih prava – istakao je Wigemark, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Zabrinuta i veleposlanstva SAD i V. Britanije

I Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva izražavaju duboku zabrinutost zbog zaključaka koje je u četvrtak usvojilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV), nakon informacija dostavljenih od strane Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske.

-Konkretno, smatramo uznemirujućim poziv VSTV-a za izmjenom Zakona o VSTV-u što bi omogućilo razrješenje sudaca i tužitelja bez provođenja disciplinskog postupka.

Razrješenje sudaca i tužitelja bez odgovarajuće procedure  u suprotnosti je sa ključnim jamstvima Europske konvencije o ljudskim pravima, te podriva vladavinu prava u BiH. Smatramo da bi ovo otvorilo vrata neprikladnoj političkoj kontroli nad djelatnicima u pravosuđu BiH omogućavanjem njihovog razrješenja bez razloga ili provedbe odgovarajućeg procesa.

Ova odredba značajno ugrožava nezavisnost sudaca i tužitelja širom BiH. Nezavisno i nepristrasno pravosuđe od vitalnog je značaja za vladavinu prava i ključna je demokratska vrijednost. Nezavisno pravosuđe mora biti u stanju djelovati bez političkog utjecaja ili drugih vanjskih pritisaka, uključujući medije. Ideja nezavisnosti i nepristrasnosti jednako je važna kao i sama nezavisnost; pravda ne treba samo biti zadovoljena, nego to mora biti i vidljivo.

Zabrinuti smo i zbog toga što je VSTV zadužilo tužiteljstva da sastave popis optuženih za ratne zločine na osnovu etničke pripadnosti, s obzirom na to da se time dalje politizira sudski postupak i procesuiranje predmeta ratnih zločina. Nadalje, zahtjev VSTV-a da im se dostave informacije o tome da li su sudci ili tužitelji  u izvještaju Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, bili predmetom istrage, vrši neprimjeren pritisak konkretno na ove osobe, ali u širem kontekstu, i na svakog sudca i tužitelja u zemlji.

Osiguravanje nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa štiti povjerenje javnosti u pravosuđe. Nadalje, time se promovira vladavina prava i osigurava da sudovi ostanu glavni forum za rješavanje sporova u očima javnosti. Postoji potreba da se poboljšaju kriteriji  za imenovanje i razrješenje sudskih službenika u BiH, ali bilo kakva poboljšanja trebaju uzeti u obzir u obzir nezavisnost pravosuđa i osnovna ljudska prava, navodi se u priopćenju za javnost veleposlanstava SAD i Velike Britanije./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x