Published On: Mon, Oct 12th, 2015

EU: Referendum u RS je prijetnja opstanku i teritorijalnom integritetu BiH

Zaključci o Bosni i Hercegovini, usvojeni jutros na skupu ministara inozemnih poslova EU, donijeti su bez rasprave jer stav svih europskih članica je nepodijeljen – perspektiva zemlje je u jedistvenoj i suverenoj državi, te se u tom svjetlu pozdravlja usvajanje reformske agende, što je označeno kao uvjerljiva implementacija onoga na šta su se obvezali bh. lideri, javlja Anadolu Agency (AA).

Nužno je nastaviti na tom tragu, poručili su ministri u zaključcima o BiH, a smjernice za to daju legitimni zahtjevi građana koji žele stabilniju zemlju i bolji život. Ispunjenje agende, podsjeća se, neophodan je preduvjet za kredibilnu aplikaciju BiH za europsko članstvo.

Najavljeni referendum u RS-u izaziva ozbiljnu zabrinutost Unije, a njeni ministri upozoravaju da njegovo održavanje ne samo da potkopava napore popravljanja socio-ekonomskih prilika i napredovanja prema evropskim integracijama, već predstavlja prijetnju i samom opstanku zemlje, njenoj cjelovitosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Otvorena pitanja pravosuđa treba rješavati strukturalnim dijalogom, a ne referendumom, poručili su europski ministri./AA/HMS/