Published On: Pon, sij. 29th, 2018

EU razočarana zbog pobjede Zemana u Češkoj – Moskva pozdravlja slobodarski duh Čeha

The Daily Telegraph: “Zemanova pobjeda je udarac za proeuropske Čehe”

Za mnoge u Europskoj uniji je Miloš Zeman “utjelovljenje svega najgorega u Češkoj”. Na primjer, britanski The Daily Telegraph piše kako je Miloš Zeman, koji ne skriva svoje simpatije prema Rusiji, drugi put izabran za predsjednika Češke Republike, a njegova pobjeda je uznemirila mnoge Čehe koji su računali na daljnju integraciju njihove zemlje s EU.

Britanski list Zemana čak nije nazvao češkim kandidatom za predsjednika, nego “proruskim”.

“Proruski kandidat Miloš Zeman ponovno je izabran za predsjednika Češke Republike. U drugom krugu je osvojio 51,5% glasova i dobio malu prednost u odnosu na suparnika, profesora kemije Jiříja Drahoša”, piše The Daily Telegraph.

Britanski list navodi kako je Zemanova pobjeda “udarac Česima koji su se nadali da će njihova zemlja zauzeti proeuropske stavove”. Liberal Jiří Drahoš, koji se zalaže za veće približavanje EU, priznao je poraz, ali je obećao aktivno sudjelovanje u javnom životu.

“Možda je na predsjedničkim izborima njegov ugled kao neposrednog čovjeka odigrao ključnu ulogu. Međutim, mnogi Česi vjeruju da način izražavanja Zemana vrijeđa ured kojeg vodi”, navodi The Daily Telegraph.

“Zemanov drugi mandat bi mogao pokvariti odnose između njegove zemlje i Bruxellesa. Iako su ovlasti češkog predsjednika ograničene, on privlači pozornost iskrenom kritikom EU i sve odlučnijim proruskim stavovima. Zeman je također poznat kao dosljedan protivnik useljavanja imigranata u Europu i Republiku Češku. Stoga će njegova pobjeda ojačati duboko podjelu unutar EU i istovremeno ojačati položaje Poljske i Mađarske. Ove zemlje, kojima vladaju populističke i nacionalističke vlade, kategorički odbacuju jačanje europskih integracija i migracijske kvote koje je predložio Bruxelles. Stoga će Varšava i Budimpešta pozdraviti ostanak svog češkog saveznika na vlasti”, zaključuje britanski dnevni list.

Moskva: “Zemanova pobjeda je odgovor Čeha Europskoj uniji i demonstracija duha samostalne Češke”

U Moskvi su potvrdu drugog mandata predsjednika Češke Republike komentirali kao odgovor češkog naroda Europskoj uniji.

“Pobjeda aktualnog  predsjednika zemlje Miloša Zemana u Češkoj Republici je odgovor Čeha teškom razdoblju u razvoju Europske unije”, rekao je predsjednik Odbora za informacijsku politiku Vijeća Ruske Federacije Aleksej Puškov.

Istaknuo je kako je Zeman uspio pobijediti na izborima, “usprkos snažnoj propagandnoj i informacijskoj kampanji koja se vodila protiv njega”.

Podsjetimo da u drugom krugu predsjedničkih izbora Zeman pobijedio s nešto više od 51 posto glasova.

“Unatoč snažnoj medijskoj kampanji, pobijedio je Miloš Zeman”, napisao je Aleksej Puškov na svom Twitteru.

“Nakon što sam živio u Pragu pet godina, bio sam impresioniran zajedništvom tog naroda. Zemanova pobjeda je odgovor Čeha na teško razdoblje u razvoju EU i demonstracija duha samostalne Češke”, dodao je Puškov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je čestitao svom češkom kolegi na ponovnom izboru za predsjednika, ističući “kako je Zeman iskusan i odgovoran političar, koji ostvaruje interese i težnje češkog naroda”.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer