Published On: Sri, ožu 12th, 2014

EU razočarana: Parlamentarci protiv kontrole tokova novca u BiH

Izaslanstvo Europske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u BiH je razočarana neusvajanjem Prijedloga zakona za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma, izjavio je za Fenu glasnogovornik Delegacije EU Andy McGuffie nakon što su jučer po drugi put ovaj zakon u Zajedničkoj komisiji za obranu i sigurnost blokirali predstavnici Republike Srpske.

McGuffie navodi da je Prijedlog zakona usklađen sa vodećim međunarodnim instrumentima iz ove oblasti, naročito sa Preporukama 40+9 Radne grupe za financijsku akciju (FATF) i Trećom direktivom EU.

Po njegovim riječima, neusvajanje ovog zakona znači da je BiH propustila priliku da poboljša svoj sustav protiv pranja novca i da ispuni svoje međunarodne obveze preuzete prema MONEYVAL-u.

Sljedeći sastanak MONEYVAL-a će biti održan u travnju ove godine, kada bi na plenarnoj sjednici trebalo da bude razmotreno ovo neusvajanje i djelovanje u skladu s tim.

– Neprilagođivanje sustava protiv pranja novca sa međunarodnim standardima može rezultirati stavljanjem BiH pod snažni financijski pritisak. Banke i ostale financijske institucije u BiH bi mogle da se suoče sa poteškoćama prilikom slanja novca širom svijeta. Transfer novca prema i izvan BiH bio bi pomno praćen od strane financijskih institucija u drugim zemljama, i to bi moglo dovesti do ozbiljnih kašnjenja u prijenosu novca. Tako bi, na primjer, kasnile novčane doznake iz inozemstva. Isto tako, zbog mogućih kašnjenja, potencijalni investitori bi mogli potražiti druge lokacije za investiranje. Ostali čak ne bi ni razmatrali mogućnost da investiraju u BiH. Od takvog gubitka reputacije će se teško oporaviti. Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH još jednom ističu potrebu da se što prije usvoji Zakon za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma – rekao je McGuffie.