Published On: Uto, pro 4th, 2012

EU protiv izmjene načina izbora tužitelja u BiH

Pierre Mirel, ravnatelj za pitanja zemalja jugoistočne Europe pri Glavnoj upravi Europske komisije za proširenje, pozvao je političare u BiH da ne mijenjaju način biranja tužitelja kako su to predložile stranke SNSD i SDP. Na taj bi se način umanjio utjecaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), a povećao utjecaj izvršne vlasti.
U intervjuu za nekoliko dnevnih novina u BiH Mirel je istaknuo da reformu pravosuđa u toj zemlji treba voditi kroz strukturirani dijalog koji je prije započeo s Europskom unijom, posebno kad je riječ o VSTV-u.
Te su institucije ključne kao jamac neovisnog, ali i profesionalnog sudstva u većini zemalja, uključujući i najveći broj zemalja članica EU-a, rekao je Mirel, koji je na čelu odjela Glavne uprave Europske komisije za proširenje za pitanja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije te Kosova.
Prema njegovim riječima, nije ‘preporučljiv’ prijedlog SDP-a i SNSD-a da se oslabi uloga VSTV-a, koje bira tužitelje i suce te odlučuje o njihovu sankcioniranju, budući da BiH nema dugu demokratsku tradiciju.
Kad je riječ o nedavno ustrojenim demokratskim državama, sustav formalnih jamstava vjerojatno mora biti rigorozniji. Istodobno, podjela vlasti i nužan sustav nadzora i ravnoteže održava se putem strukture koja sprječava mogućnost da jedan stup državne vlasti prevlada i ograniči neovisnost drugog te tako potkopa njegovo pravilno i uravnoteženo djelovanje, rekao je Mirel.
Podsjetio je da je Europska komisija, u sklopu pretpristupne pomoći, već dodijelila 46 milijuna eura za reformu pravosuđa u BiH.
SNSD i SDP, pozivajući se i na praksu u Hrvatskoj, potpisali su politički sporazum u kojem su najavili izmjenu načina biranja glavnoga državnog tužitelja posredstvom parlamenta, upozoravajući da je VSTV postao otuđeni centar moći.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare