Published On: Čet, lis 22nd, 2020

EU promijenila restrikcije putovanja, evo što to znači za BiH

Bosna i Hercegovina se ni ovaj put nije našla na popisu zemalja za koje su ukinuta privremena ograničenja neobaveznih putovanja u zemlje Europske unije i zonu Schengena, uvedena tijekom pandemije korona virusa, objavljeno je danas iz Bruxellesa.

EU institucije su nakon redovitog pregleda situacije u trećim zemljama donijele odluku da će od 22. listopada postepeno ukidati ograničenja putovanja za sljedeće zemlje: Australiju, Japan, Novi Zeland, Ruandu, Singapur, Južnu Koreju, Tajland i Urugvaj, kao i za Kinu, ali podložno potvrdi o reciprocitetu, javlja N1.

Kriteriji koji određuju pravila putovanja za treće zemlje se odnose na epidemiološku situaciju u tim zemljama, kao i mjere sprječavanja širenja epidemije, što između ostalog uključuje ograničavanje društvenih kontakata, ekonomske i socijalne aspekte.

Europska komisija je 16. ožujka ove godine donijela odluku o privremenom ograničavanju svih neobaveznih putovanja iz trećih zemalja u EU u trajanju od mjesec dana. Odluka je ostala na snazi i u sljedećim mjesecima, a popis zemalja za koje se eventualno ukidaju ograničenja se preispituje svakih petnaest dana.

Podsjetimo, prema podacima entitetskih zavoda i Brčko distrikta, u Bosni i Hercegovini registrirano je 999 novih slučajeva zaraze koronavirusom u protekla 24 sata. Preminulo je čak 20 osoba.