Published On: Ned, velj 23rd, 2014

EU produžila mogućnost sankcija za bh. političare!

Europska unija produžila je pravnu ispravnost odluke o sankcioniranju bh. političara ili organizacija koje rade na potkopavanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine, prijete sigurnosti BiH i Daytonskom mirovnom sporazumu, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Odluku o produžetku funkcioniranja mehanizma, za koji se očekivalo da bi mogao primorati bh. političare da deblokiraju europski put i prekinu sa negiranjem državnosti BiH, produžilo je Vijeće za vanjske poslove EU na prijedlog Catherine Ashton.

Nova odluka objavljena je u službenom glasniku EU 17. veljače i ona je samo produžetak odluke o nametanju sankcija koja je usvojena 21. ožujka 2011. godine.

Međutim, ovaj mehanizam sankcija protiv političara i pravnih osoba, koji uključuje zamrzavanje financijskih sredstava koje ta osoba ili organizacija ima bilo gdje u Europskoj uniji, zabranu putovanja u države članice i suspenziju bilo kakve financijske pomoći od EU, do sada nije bio upotrijebljen prema nekom pojedincu ili organizaciji, iako nije manjkalo napada na BiH i Dayton.

Jedino što je Bruxelles uradio jeste suspenzija paketa pomoći iz IPA fondova, no to nije bilo usmjereno prema onima koji ugrožavaju BiH i Dayton, nego prema institucijama koje su zbog neefikasnosti zakasnile u korištenju fondova.

Prema odluci o restriktivnim mjerama navedeno je da se lista osoba pod sankcijama utvrđuje na prijedlog barunice od Uphollanda, a usvaja je Vijeće za vanjske poslove EU. Također, pružena je i mogućnost osobama koje se nađu pod sankcijama da iznesu svoju argumentaciju protiv te odluke.

Prema neslužbenim izvorima agencije Patria iz Bruxellesa, nije isključeno da je produženje ispravnosti ove odluke upravo u ovom trenutku, kada se planira posjeta Ashton BiH, signal da bi EU mogla biti spremna i primijeniti njen mehanizam.

bljesak.info