EU pozitivno o Makedoniji i Crnoj Gori, negativno o BiH

Šefovi diplomacija zemalja članica Europske unije (EU) u zaključku sa sastanka u Bruxellesu pozitivno su ocijenili napredak koji su na europskom putu postigle Makedonija i Crna Gora, dok je BiH dobila negativnu ocjenu.
U izvješću Europskog povjerenstva nakon dvodnevnog zasjedanja Vijeća ministara navodi se da je EU razočarana zastojem napretka BiH u provođenju reformi, a posebno zbog nastavka secesionističke retorike i neispunjavanja Mape puta predviđene za lipanj 2012., kao i nerealizacije ranije postignutih političkih dogovora, prenio je Tanjug.
U zaključcima se ističe da prioritet BiH mora biti provođenje ustavne reforme u svjetlu odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kako bi u potpunosti bio aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
Kao prioriteti se navode i fiskalna održivost, ubrzanje provođenja zakona u skladu s europskim standardima, formiranje stabilnih vlada na svim razinama, usmjerenih prema ispunjavanju europske agende i ispunjavanje svih potrebnih uvjeta kako bi došlo do zatvaranja ureda visokog predstavnika.
Kada je riječ o Makedoniji zemlje članice EU će na proljeće proučiti napredak u ispunjavanju uvjeta za početak pristupnih pregovora. Naglasak se i dalje stavlja na održanje dobrosusjedskih odnosa, uključujući rješenje spora s Grčkom oko imena kroz dijalog, pod pokroviteljstvom UN-a.
U pogledu Crne Gore, Vijeće ministara je istaknulo da će napredak u pregovorima biti praćen napretkom koji ova zemlja ostvaruje u pripremama za pristupanje, kao i napretkom u otklanjanju slabih točaka identificiranih u mišljenju Europskog povjerenstva.
Vijeće ministara je naglasilo da se posebna pažnja treba posvetiti jačanju u području vladavine prava u cilju provođenja dugoročnih reformi koje se odnose na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.