Published On: Pon, stu 4th, 2019

EU pozdravila ukidanje odredbe o smrtnoj kazni u Republici Srpskoj

“Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini i Ured Vijeća Europe u Sarajevu pozdravljaju odluku koju je 4. listopada 2019. godine donio Ustavni sud Bosne i Hercegovine kojom se ukida Član 11. Ustava Republike Srpske, kao simbol snažne opredijeljenosti zajedničkim europskim vrijednostima. Ovo je u skladu i sa ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i standardima Vijeća Evrope”

Ured EU i Vijeća Europe ponovno ističu snažno protivljenje smrtnoj kazni u bio kojim slučajevima i okolnostima. Apsolutna zabrana smrtne kazne u svim okolnostima utvrđena je Protokolom 13. Europske konvencije o ljudskim pravima i Poveljom EU o temeljnim pravima.

Podsjetimo, visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini, i generalna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović-Burić su povodom Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, 9. listopada izdale zajedničku izjavu izražavajući podršku radu na ukidanju smrtne kazne širom svijeta i potičući sve zemalje da se pridruže Globalnom savezu za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare