Published On: Čet, pro 18th, 2014

EU podupire primjenu olakšavanja pograničnog prometa između RH i BiH u području do 30 km od granice

Zastupnik Andrej Plenković uputio je 9. listopada pitanje Europskoj komisiji u vezi s prilagodbom Sporazuma između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu.

Istaknuvši da su Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisale 19. lipnja 2013. u Bruxellesu Sporazum o pograničnom prometu, koji je trebao omogućiti normalan protok ljudi i robe nakon što Hrvatska postane članicom EU-a, Plenkovića je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, zanimalo koje prilagodbe Sporazuma, a koje bi bile u skladu sa schengenskim acquis-em, može preporučiti Europska komisija, sve u cilju postizanja rješenja kojim bi se obuhvatili građani RH i BiH koji nemaju prebivalište unutar pet kilometara uz granicu, ali se redovito koriste zemljištem s druge strane granice, a kojima bi se rad i život učinio kvalitetnijim?

U odgovoru povjerenika za migracije i unutarnje poslove Dimitrisa Avramopoulosa stoji: “U skladu s Uredbom o pograničnom prometu(1) država članica može sklopiti bilateralni sporazum sa susjednom zemljom kako bi osigurala da granice ne predstavljaju prepreku trgovini, društvenoj i kulturnoj razmjeni ili regionalnoj suradnji. Tom se Uredbom državama članicama omogućuje uvođenje režima pograničnog prometa za građane koji žive u pograničnom području koje se proteže na najviše 30 km od granice. Komisija podupire punu primjenu olakšavanja prelaska predviđenog Uredbom, ali države članice odlučuju u kojoj bi mjeri htjele iskoristiti to pravo.”

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare