Published On: Čet, pro. 6th, 2018

EU PARLAMENT O PRIJETNJAMA SMRĆU GLORIJI LUJANOVIĆ: Neprihvatljivi napadi na novinare koji istražuju ratne zločine

 

“Žalimo zbog nedostatka napretka na polju slobode izražavanja i neovisnosti medija; jasno odbacujemo kontinuirane pokušaje vršenja političkog i financijskog pritiska na medije; osuđujemo ponavljane slučajeve uznemiravanja, prijetnji smrću i verbalnih i fizičkih napada na novinare, posebice na istraživačke novinare koji pokrivaju slučajeve nepresuđenih ratnih zločina.

Ponavljamo svoj poziv da se osigura medijski pluralizam (AM 116) i podvlačimo kako bi proizvodnja i emitiranje TV i radio sadržaja na svim službenim jezicima BiH (AM 86, AM 116, AM 117, AM 123), doprinijela zaštiti kulturne raznolikosti u BiH”, stoji u jednom od amandmana koji je posvećen medijskim slobodama u BiH.

Podsjećamo kako je novinarka portala Dnevnik.ba Gloria Lujanović ljetos bila izložena brutalnim pritiscima i pozivima na linč nakon što je objavila seriju članaka o zločinima mudžahedina i drugih pripadnika bošnjačke ARBiH i postojanju mudžahedinskih kampova u BiH za vrijeme rata.

Lujanović je razgovarala sa žrtvama zločina, nakon čega je dobila više prijetnji i uvreda u kojima je nazivana “ustaškom kurvom” te se poziva da joj netko “usta razvali”, a što je objavljeno na društvenim mrežama.

Cijeli slučaj trenutno istražuju SIPA i FUP

Inače, usvojeni izvještaj Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta poziva na implementaciju ključnih ustavnih, izbornih i političkih reformi s ciljem postizanja napretka po pitanju EU integracija.

U izvještaj o BiH uključeni su i amandmani zastupnice Željane Zovko kojima je pozvala na donošenje Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda te na popunu Doma naroda Federacije sukladno odluci Suda, pritom spominjući i izjave visoke predstavnice i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i Johannesa Hahna.

Također, Zovko je upozorila na važnost postizanja kompromisa u formiranju vlasti, a koja će održavati načelo legitimnog predstavljanja svih konstitutivnih naroda. Nadalje, po pitanju problema legitimne zastupljenosti tri konstitutivna naroda, problema koji je, također, naveden i u prošlim rezolucijama Europskog parlamenta, Zovko je naglasila važnost implementacije niza reformi, a koja uključuje izmjenu Izbornog zakona sukladno odlukama Ustavnog suda da bi se Bosna i Hercegovina preobrazila u potpuno učinkovitu, uključivo i funkcionalnu državu

Izvještaj je usvojen s 33 glasa za, sedam protiv i dva suzdržana.

Poskok.info

 

TEŽAK GOVOR MRŽNJE Javni poziv na linč hrvatske novinarke u BIH – Glorije Lujanović