EU- PARLAMENTARKA PETIR: Nad Hrvatima u BiH se i danas provodi etničko čišćenje

Gostujući u specijalnom izdanju emisije „Na Njivi Gospodnjoj“ Radio Marije BiH zastupnica RH u Europskom parlamentu Marijana Petir osvrnula se na posjetu Svetog Oca Franje Sarajevu te, između ostalog, izjavila da ne čudi dolazak Svetog Oca Franje u Sarajevo, kada znamo da su pape hrvatskom narodu dolazile uvijek kad god je bilo teško i davale nadu i ohrabrenje a posebno su pomagali svojim porukama, koje nisu bile samo duhovne prirode nego i političke.

„Ta dosljedna povezanost Hrvata i katoličke Crkve, pa i Svetog Oca, govori da je kod nas ukorijenjena katolička vjera i odanost katoličkoj Crkvi. Mislim da je upravo to hrvatski narod i spasilo u teškim vremenima u kojima smo se nalazili. Ako se osvrnemo na činjenicu da je papa odabrao doći u Sarajevo i prisjetimo riječi kardinala Puljića, u kojem govori čiji je danas grad Sarajevo i koliko ima Hrvata u Sarajevu, a koliko ih je bilo prije rata, onda je sasvim jasno da papa svojim dolaskom želi pružiti nadu Hrvatima BiH. Ja taj dolazak vidim kao dolazak podrške kako bi Hrvati ostali živjeti na svojim stoljetnim ognjištima“, kaže zastupnica Petir i napominje:

„Svi smo svjesni da Hrvati u BiH bez obzira što su konstitutivni narod, nažalost ne uživaju jednaka prava kao druga dva naroda. Mi, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu smo tražili „ravnopravnost“ te da taj pojam uđe i u Rezoluciju o napretku BiH, jer smatramo da je ovo zadnji trenutak da se nešto napravi“, ističe Petir i naglašava da je dojma da se u BiH nad Hrvatima i danas provodi etničko čišćenje, jer im se ne dozvoljava da žive na svome ili da se vrate svojim domovima zbog postupanja politike koja je takva kakva jest. I zato je ovaj papin dolazak i poziv drugim narodima na dijalog. Papa je otvoren prema svima i svojom blagošću i ljubavlju i u nemogućim situacijama uspijeva postići mir. Tako da, ako itko može doprinijeti suživotu u BiH, onda je to svakako Sveti Otac“, rekla je Marijana Petir, zastupnica Republike Hrvatske u Europskom parlamentu.