Published On: Pet, srp 19th, 2019

EU odobrila izradu dokumentacije za novi plinovod koji će ići preko Posušja

Tvrtka BH-Gas, koja dobavlja prirodni plin za Bosnu i Hercegovinu, objavila je u četvrtak kako je od tijela Europske unije dobila suglasnost za početak provedbe projekta koji bi plinsku mrežu u BiH trebao povezati s onom u Hrvatskoj na pravcu od Zagvozda preka Posušju te dalje prema središnjoj Bosni i Mostaru.

Glavno ravnateljstvo EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR) u srijedu je odobrilo početak izrade idejnog projekta za plinovod Južna interkonekcija BiH-Hrvatska, priopćili su iz te tvrtke u kojoj se nadaju kako će novi pravac opskrbe plinom neovisan o Rusiji biti u funkciji do 2023. godine.

Suglasnost iz Bruxellesa odnosi se na izradu idejnog projekta i natječajne dokumentacije po pravilima kakva propisuje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kao glavni financijer projekta kroz povoljni kreditni aranžman.

EU će to za sada sufinancirati bespovratnim sredstvima u iznosu od milijun euraa posao izrade početne dokumentacija dodijeljen je konzorciju Mott MacDonaldkroz europski CONNECTA projekt.

Pripremna dokumentacija trebala bi biti dovršena do kraja iduće godine, a BH-Gas će nakon toga ishoditi urbanističku suglasnost za gradnju plinovoda na teritoriju BiH.

Podsjećaju kako je hrvatska tvrtka Plinacro za svoju dionicu konekcije prema BiH lokacijsku i urbanističku suglasnost dobila još 2018. godine.

BH-Gas je s radošću primio vijest o odobrenju projekta iz Bruxellesa i time se nedvojbeno pokazuje posvećenost svih sudionika u ovom procesu da BiH osigura drugi ulaz prirodnog plina u BiH i time diverzificira svoje izvore i pravce opskrbe, priopćili su iz ove tvrtke.

BiH trenutačno potpuno ovisi o ruskom plinu kojega dobavlja kroz jedini postojeći plinovod koji prolazi pravcem preko Mađarske i Srbije.

Novi plinovod preko Zagvozda trebao bi osigurati pristup plinskom tržištu EU kao i terminalu za ukapljeni plin na Krku.

(Hina)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare