Published On: Pon, velj 28th, 2022

EU odbila očajnički apel Zelenskog da ih se hitno primi u EU. Mediji u Hrvatskoj: “Unija želi Ukrajinu!”

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju je izrazila nedvosmislenu potporu Ukrajini da postane članicom Europske unije, nazivajući zemlju koja je sada na udaru Rusije “jednom od nas” no na apel ukrajinskog premijera da se Ukrajinu hitno primi odgovorila je “Imamo praktičnijih problema, pregovori će trajati dugo”

Von der Leyen je to izjavila u razgovoru za Euronews, nekoliko sati nakon što je 27-člana Unija odlučila po prvi put u svojoj povijesti isporučiti oružje zemlji u ratu.

“Doista, s vremenom, oni nam pripadaju. Oni su jedni od nas i želimo da uđu u blok”, rekla je Von der Leyen za Euronews, prenosi Hina koja potom cenzurira ostatak njene rečenice.

U Hrvatskoj je kako znamo cenzura “zabranjena”. Facebookovi factchekeri od rata u Ukrajini inače ne ispravljaju lažne vijesti u RH, korona je postala prošlost a ratna proNATO propaganda stvarnost.

Ukrajina, demokratska država s 44 milijuna stanovnika, izborila je neovisnost od Moskve 1991. godine raspadom Sovjetskog Saveza i nastojala se pridružiti zapadnom vojnom savezu NATO-a i EU, čemu se Rusija žestoko protivi.

Manje od četiri dana nakon što je počela, ruska invazija na Ukrajinu izazvala je politički, strateški i gospodarski zajednički odgovor Zapada bez presedana u svom opsegu i koordinaciji.

Europska unija namijenit će 450 milijuna eura za ukrajinske oružane snage za nabavu naoružanja te još 50 milijuna za nabavu zaštitne opreme i goriva, a neke su članice spremne dati Ukrajini borbene zrakoplove, izjavio je u nedjelju visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Visoki predstavnik Borrell je upozorio da se Rusija neće zaustaviti na Ukrajini i da je stoga potrebno obratiti posebnu pozornost u Moldaviji, Gruziji i zapadnom Balkanu

“Postignut je dogovor da se osigura oružje za ukrajinsku vojsku u vrijednosti od 450 milijuna eura te još 50 milijuna za zaštitnu opremu i gorivo”, izjavio je Borrell nakon virtualnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica.

To je prvi put u povijesti da EU financira kupovinu naoružanja. “Danas je srušen još jedan tabu, a to je da EU nikad neće trošiti sredstva za nabavu naoružanja napadnutoj državi”.

Borrell je rekao da je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao da su im potrebni zrakoplovi kojima bi znali upravljati ukrajinski piloti. “Neke zemlje članice imaju takve zrakoplove i mi ćemo ih poslati zajedno s potrebnim naoružanjem”, rekao je Borrell.

Borrell je rekao da su ministri vanjskih poslova podržali prijedloge koje je ranije predstavila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. To su zatvaranje zračnog prostora za ruske zrakoplove, zabrana ruskih državnih medija koji šire propagandu te novi paket sankcija protiv Bjelorusije, koja aktivno pomaže Rusiji u agresiji na Ukrajinu. Budući da je ovaj sastanak bio virtualan i neformalan, odluke sa zakonskom snagom bit će uskoro donesene na nadležnim tijelima EU-a.

Visoki predstavnik Borrell je upozorio da se Rusija neće zaustaviti na Ukrajini i da je stoga potrebno obratiti posebnu pozornost u Moldaviji, Gruziji i zapadnom Balkanu, navodi Hina.

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Pod Orjenom
Pod Orjenom
4 mjeseci prije

,,Očajnički” apel? Pa Ukri ,,razvaljuju” Ruse širom Jukrejn. Kažu BBC, CNN, NBC, Al- Lažira već stavila zastavu NATO-a u po’ Kremlja. Čemu očaj? Slava Svjatoj Rusi 🇧🇾🇷🇺🇺🇦.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
4 mjeseci prije

Sta ocekivati od EU nakon navlacenja zeljezne informativne zavjese za medije iz RF? Kad procitam koji su pocetni elementi fasizma, nu – samo svoja istina u javnom prostoru, ostali ban 🙂

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
4 mjeseci prije

Dra.ga se.st.ro. nis.u to poč.e.tni elementi, to već polako ,p.r.e.l.a.z.i. u te.rmi.n.aln.u fazu koju sami sl.ij.ep.ci kao naš nesreetni V.a.c.c.a ne vide.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
4 mjeseci prije

Btw, umalo da zaboravim. Moram pohvaliti autora ovog članka za sliku koju je izabrao. Podignuta pesnica, 3 puške i ova zastava 🇬🇧. Upravo za interese te zemlje, i radi interesa te zemlje, i ginu Ukrajinci.
Mislim da ih najbolje mi Srbi razumijemo, jer smo i mi kao najveće blećine ginuli u oba svjetska rata za interese navedene zemlje. Dao Bog da to maligdno ostrvo more progurata kao Atlantidu.

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
4 mjeseci prije

Vi Srbi te izvrsili agresiju na susjedne zemlje kao sto sad i Rusi cine i dobili po nosu sa tim da ste na kraju izgubili i djelove svoje teritorije.Ista sudbina,ako ne i gora ceka Putina.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
4 mjeseci prije

R.u.s.i. su bili sadašnjoj U.k.r.a.j.i.n.i. svoji ma svome još prije prvog spomena B.o.s.n.e

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
4 mjeseci prije

,,D.e. A.d.m.i.n.i.s.t.r.a.n.d.o. I.m.p.e.r.i.o” c.a.r.a K.o.n.s.t.a.n.t.i.n.a. P.o.r.f.i.r.o.g.e.n.i.t.a. Elementarno znanje povijesti bi ti dobro došlo. Slava Kievskoj Rus’i.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
4 mjeseci prije

Vi ratujete protiv TURAKA svojih poslodavaca a za interese RUSIJE….nevesinjska puska…terorista Gavro rusija …apis…28 juni 1914 atentat …Drugi svetski rat 20.10.1944 kada su vas rusi oslobodili za Staljina ruse dok vas1948 nije Joza BRAVAR otrgnuo…sada vas opet trenutno drže u pricuvi …radi ukrajine….

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
4 mjeseci prije

Ne. Mi smo ratovali protiv Turaka jer više nismo mogli pod ositi zulum vas pothurica. Ne mogu dušu da griješim, Porta i sultan su stvarno želili reforme da naprave i da reformišu carstvo gdje bi svi njegovi podanici bili tretirani isto. Ali bosanke i hercegovačke pothurice su navike da budu najprivilegovaniji Turci u cijrlim Osmanskom carsrvu i te su reforme sabotirali kako su stigli. Rezultat, Osmansko carstvo je puklo, a pothurica ostao daleko od turske skoro 1000 km.

🇱🇷❤️good🇧🇦🇫🇴bless❤️America
🇱🇷❤️good🇧🇦🇫🇴bless❤️America
4 mjeseci prije

Dobri su Ukrajinci, al bolji su crnjci u Bronxu❤️

Brčak 215
Brčak 215
Šta ti kažeš na ovo?  🇱🇷❤️good🇧🇦🇫🇴bless❤️America
4 mjeseci prije

😆😆😆To kraljice mošnjanska u tuđini.. Samo daji, ne troši se puno..