Published On: Sat, Dec 14th, 2013

EU na tri godine odgađa zakon koji bi zauzdao visoke cijene mobilnih operatera

Europska komisija, tzv. Vlada Europske unije, imala je namjeru do izbora za Europski parlament, koji će se održati u svibnju sljedeće godine, donijeti zakon kojim bi se reformirao sektor mobilne telefonije i obuzdale visoke cijene roaminga do 2016. godine. No anonimni izvor upoznat s konkretnim zakonodavnim procesom, piše britanski Telegraph, tvrdi kako se ovaj rok neće ispoštovati, na radost mobilnih operatera.

Iako je u svibnju 2012. godine u Europskom parlamentu prošao zakon koji stavlja gornju granicu za troškove roaminga, industrija mobilne telefonije će ove godine samo od dodatnog naplaćivanja troškova razgovora svojim korisnicima u inozemstvu zaraditi preko 14 milijardi eura, prema procjeni analitičara švicarske Informa Telecoms & Media.

Ovaj podbačaj ide na dušu Neelie Kroes, potpredsjednice Europske komisije ali i povjerenice EU za digitalnu tehnologiju, kojoj su se u donošenju novog zakona, osim samih mobilnih operatera, opirale i vlade pojedinih država EU, koje su tvrdile kako se žuri s novim zakonom prije nego što se dala prilika postojećem zakonu da ostvari konkretne učinke. Također, bio je prisutan strah kako će novi zakon biti na štetu manjih zemalja.

Ryan Heath, glasnogovornik povjerenice Kroes, izjavio je kako novi zakon neće biti donešen do izbora za parlament, ali smatra kako će se dogoditi ‘još u 2014. godini. Ali ako bude odgode, odgoda će biti na tri godine – i mislim da se svi slažu kako to nije dopustivo; to će biti destabilizirajuće i štetno za ekonomiju.’

Naravno, kad se radi o zakonu koji će pogodovati korisnicima, a štetiti industriji, moguće su odgode od tri godine. Ali kada dužnosnici EU žele smanjiti svoje doprinose za mirovine ili pokušati isposlovati povećanje svojih plaća, onda se nešto brže djeluje.