Published On: Mon, Nov 2nd, 2015

EU DALA ZELENO SVJETLO ZA PELJEŠKI MOST: Milanović zadovoljan tajmingom."Pomorci" iz Sarajeva ljuti i govore o milijunskoj šteti…


Vlada Republike Hrvatske na svojoj Twitter stranici objavila je danas da je ispunjen zadnji uvjet za EU sufinanciranje Pelješkog mosta
– Potpisano Rješenje o prihvatljivosti projekta za okoliš – navodi se na stranici.
Europski parlament usvojio je 28. listopada Strategiju Europske unije o Jadransko – ionskoj regiji koja uključuje i izgradnju Pelješkog mosta nakon jednogodišnje procedure, piše bh. tiskovna agencija Patria.
I dok su se hrvatski mediji protekla tri dana raspisali o ovoj temi, navodeći da Pelješki most ima “europski blagoslov”, vlasti u BiH šute, kao i resorno Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.
Ševal Kovačević, zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH  i sudski vještak prometne struke još prošle godine je upozorio da će izgradnja Pelješkog mosta za BiH imati nesagledivu štetu.
 
– Ostajemo bez mogućnosti da se povežemo sa 165 zemalja i 3.000 luka – rekao je Kovačević i dodao da EU i Hrvatska ne mogu zajključivati ​​ugovore na štetu trećeg. 
 
Izgradnja Pelješkog mosta je za Bosnu i Hercegovinu neprihvatljiva opcija, jer most zatvara slobodan horizontalni i vertikalni koridor morskog prolaza od Neuma prema otvorenom moru, na što ona ima pravo kao pomorska država, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora. Prema konvencijama, susjedna država ukoliko ima razuđenu obalu kao što je Hrvatska nema pravo praviti nikakve prepreke zemlji koja ima uvučenu duboku obalu kao BiH. Hrvatska ide na varijantu mosta od 35 metara plovne visine i nekih 180 metara raspona luka, a tu ne mogu proći ni malo veće brodice.
 
Kovačević je upozorio da bi Pelješki most trebao ići na varijantu 60 metara plovne visine i 500 metara glavnog raspona lukova iu tom slučaju ne bi bilo veće štete za BiH.
Hrvatski premijer Zoran Milanović još polovinom srpnja, iako nije znao kakva će odluka biti donesena, najavio je gradnju Pelješkog mosta za proljeće 2016. godine.
Rekao je da je riječ o građevinskom, ali i političkom projektu, te da će most omogućiti lakše i sigurnije putovanje ljudi i brže putovanje robe. No, s obzirom da će se u Hrvatskoj 8. studenog održati parlamentarni izbori, onda je ova priča došla u pravi čas.