Published On: Thu, Mar 21st, 2019

EU: Brexit se odlaže do 22. svibnja ukoliko se usvoji dogovor

Europska unija će odobriti produženje Brexita do 22. svibnja ukoliko britanski parlament usvoji sporazum o Brexitu iduće nedjelje, navodi se u nacrtu priopćenja 27 država članica EU nakon današnjeg samita u Brusselsu.

Kako se dalje navodi, produženje nakon 22. svibnja nije moguće, uzimajući u obzir činjenicu da Velika Britanija neće sudjelovati u europskim izborima.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je u četvrtak kako ne želi da Brexit bude odgođen iza 18. travnja, jer bi u tom slučaju Velika Britanija sudjelovala na europskim izborima u svibnju.

Predsjednik Europske komisije Juncker izjavio je danas da ako britanski parlament ponovo narednog tjedna odbaci prijedlog premijerke Tereze May o sporazumu o Brexitu, lideri EU će morati ponovo  sastati se na novom summitu sljedeće nedjelje.

“Britanija se kreće ka scenariju odlaska iz EU bez sporazuma ukoliko britanski parlament treći put bude glasai protiv predloga britanske premijerke Tereze Mej”, izjavio je danas predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od EU da odgodi datum Brexita, prvobitno zakazan za 29. svibanj na 30. lipnja.

Brexit će koštati Europsku uniju do 40 milijardi eura godišnje, najteže će pogoditi Britaniju a na najvećem će dobitku biti Rusija i Kina, pokazala je studija njemačke Fondacije “Bertelsmann”.