Published On: Pon, ožu 14th, 2022

ETO , RAT SADA MOŽE STATI: Američki izvoz plina zamijenit će ruski na svjetskom tržištu

Sjedinjene Države imaju potencijal četverostruko povećati proizvodnju plina do 2030. / Foto: Shutterstock
Globalno energetsko tržište iznenada je preokrenuto ruskom invazijom na Ukrajinu, ali jedna energetska tvrtka kaže da bi Sjedinjene Države mogle uskočiti i pomoći u povećanju globalnih zaliha.

Toby Rice, koji vodi najvećeg američkog proizvođača prirodnog plina EQT, rekao je za BBC da bi Sjedinjene Države lako mogle zamijeniti ruske zalihe.

“Imamo sposobnost i želju učiniti više”, rekla je Rice.

Procijenio je da Sjedinjene Države imaju potencijal za četverostruko povećanje proizvodnje plina do 2030. godine.

Riceova izjava da bi američke tvrtke mogle igrati veću ulogu u opskrbi Europe plinom dolazi manje od sedam dana nakon što je američka ministrica energetike Jennifer Granholm pozvala industriju goriva u zemlji da izvuče više nafte.

“Mi smo u ratu. To znači da trenutno proizvodite više, gdje i ako možete”, rekao je Granholm.

Ali prevelika je ako. Dvaput u posljednjem desetljeću proizvođači škriljaca zaradili su više novca kao odgovor na više cijene, bušili su toliko da su cijene pale i mnogi su bankrotirali.

Rice je objasnila da je danas industrija opreznija i rekla da prvo mora postojati potražnja, a ne samo “jurenje za kratkoročnim signalom cijene”.

EQT sa sjedištem u Pittsburghu mogao bi povećati proizvodnju, ali bez više cjevovoda ne može slati plin tamo gdje je najpotrebniji. Još jedna prepreka američkim ambicijama za izvozom više ukapljenog prirodnog plina je nedostatak izvoznih kapaciteta. Američki terminali opskrbljuju svim plinom koji mogu.

Prije nego što se prirodni plin može otpremiti u inozemstvo, potrebno je otići u posebno postrojenje gdje se hladi na ispod -160 stupnjeva Celzija, pretvarajući ga u tekućinu. Zatim se može ukrcati na teretne brodove.

U SAD-u trenutno radi osam terminala, a odobreno je za izgradnju još 14 projekata.

Rice je rekao da političko protivljenje izgradnji plinovoda i izvoznih objekata, dijelom potaknuto brigom o okolišu, prvenstveno sprječava njegovu industriju da pomogne Europi da se prestane oslanjati na ruski plin.

Rice je pozvala Bidenovu administraciju da pojednostavi proces odobravanja projekata plinovoda. On traži “signal da ova administracija prepoznaje američku naftnu i plinsku industriju kao stratešku silu”.

S obzirom na želju Bidenove administracije da pomogne svojim saveznicima u rješavanju energetskih problema i suprotstavljanju ruskoj agresiji, Rice bi mogao dobiti što želi, a američka ministrica energetike Granholm rekla je proizvođačima nafte i plina da je tu kako bi pružila ruku partnerstva.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kiseljak
Kiseljak
2 mjeseci prije

E sad nek Putko gleda odakle se vedri.Dobit ce on stap u prdaru ko i Gadafi kad pocnu protesti narodni.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
2 mjeseci prije

Nemaš pregled…”NAROD je stoka sitnog zuba” rekel je Njofra Krivousti kada je dobio prve izbore..

Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

Samo čekam da se antivakseri naljute 😎 i da skoče 😎 – bježaće anglosaksonska bahata goovna i plivaće preko Atlantika na svojim plinskim bocama 😎 !