Published On: Sub, velj 8th, 2014

EVO TKO JE PALIO: “Hercegovci” usred Mostara izvikivali “Ovo je Bosna!”

Nakon okupljanja na Španjolskom trgu u 16 sati, prosvjednici su u koloni krenuli prema zgradi federalnih institucija gdje su se kratko zadržali uzvikujući ‘lopovi, lopovi’.

Kolona od oko 1000 ljudi je zatim krenula pored Mepasa do zgrade Vlade HNŽ gdje su prisutni također uzvikivali ‘lopovi, lopovi’, te ‘izlazite napolje’ i ‘ovo je Bosna’. U jednom trenutku, prema neslužbenim saznanjima, netko je u masi razvio zastavu Republike Hrvatske na što je burno reagiralo nekoliko mladića, te je došlo do naguravanja, ali je situacija ubrzo smirena.

Nakon zviždanja i uzvikivanja raznih parola, pred zgradom županijske vlade došlo je do eskalacije. Prvo su razbijeni prozori na ovoj zgradi, a zatim se demolirao ulaz u Vladu HNŽ, te unutrašnjost objekta. Potom je zapaljena dvorana gdje se održavaju sjednice Vlade HNŽ, predvorje, kao i još jedna prostorija.

Nakon toga prosvjednici su se uputili pred zgradu Gradske vijećnice koja je također demolirana, te su dijelovi pojedinih prostorija zapaljeni. S tog mjesta krenulo se u Cernicu gdje je demolirana i zapaljena zgrada Gradske uprave. Ispred zgrade demolirana i prevrnuta su 4 automobila.

Nakog tog objekta krenulo se i na zgradu HDZ-a BiH gdje su također porazbijana stakla i uništena unutrašnjost objekta, kao i dio garaže. Demolirano je i zapaljeno jedno dostavno vozilo ispred te zgrade, a podmetnut je i manji požar.

Neredi 0702 gradska uprava3

Na tom lokalitetu nekoliko stakala je razbijeno i na zgradi pored HDZ-a, gdje je između ostalih smještena agencija za identifikacijske dokumente. Divljanje se nastavilo na zgradi gdje se nalazi županijski odbor SDA, kao i Gradsko vijeće Mostara. Krajnjim naporima spriječena je devastacija zgrade Centra za kulturu gdje se u tom trenutku nalazilo oko 30 djece Plesnog studija ‘Mo-stars’ na probi.

Neredi 0702 gradska vijećnica

Kada su i ti objekti ostavljeni u plamenu (osim Centra za kulturu), prosvjednici su krenuli prema zgradi županijske skupštine. I na ovom lokalitetu uslijedilo je demoliranje kompletne zgrade i okoline, kao i podmetanje požara unutar zgrade, te u službenom automobilu.

U tom trenutku Jedinica operativne podrške (JOP) je djelovala, te je bačen suzavac među okupljene, a zatim je uslijedila i akcija policije kojom su razbijene demonstracije. Tom prilikom nekoliko osoba je ozlijeđeno, a najmanje 10 osoba je privedeno.

Neredi 0702 HDZ BiH

Nakon toga situacija se u gradu smirila. Neslužbeno se saznaje da su osim policije iz Mostara, u akciji razbijanja demonstracija sudjelovali i policijski službenici iz Čapljine, Čitluka, te Širokog Brijega.

Neredi 0702 skupština HNŽ

Također treba napomenuti kako prosvjednici nisu dozvoljavali vatrogascima da gase požare, dok se nisu prebacili na slijedeću lokaciju.

 

IZVOR: Bljesak.info