Published On: Wed, Oct 14th, 2015

ETO GA DUŠKA, JUKIĆU: Asterodi se približava zgradi FTV-a

Asteroid veličine 2,6 kilometara prilibližio se Zemlji, a znanstvenici, iliti kako kaže FTV, TV na hrvatskom jeziku “naučnici”  očekuju da će u naredna 24 sata proći pored nje na razdaljini od 25 milijuna ili miliona (FTV) kilometara, što je malo prema kosmičkim standardima, priopćila (saopćila prema FTV) je NASA.

Nebeski objekt, nazvan asteroid 86666 (2000 FL10) predstavlja jedan od najvećih koji će u novijoj povijesti proletjeti pored Zemlje.

On trenutno putuje svemirom brzinom većom od 64.000 kilometara na sat, prenosi Russia today.

Točna (tačna accroding to FTV) veličina objekta nije poznata, ali bi prema procjenama, širina bi mogla  biti (mogla da bude according to “croatian” TV – FTV) oko 2,6 kilometara.

Stručnjaci kažu da je ta veličina dovoljna da se smatra potencijalno opasnim objektom, jer ukoliko bi pogodio našu planetu, to bi bilo isto kao da više tisuća (hiljada by FTV) atomskih bombi eksplodira odjedanput i koji bi mogao ubiti milijune ljudi.

Veći su izgledi da bi nepoželjni gost mogao da udari u ocean (FTV -okean), nego u kopno, što bi moglo ogromne količine vode poslati (da pošalje – FTV) u atmosferu i izazvati ogroman  tsunami (cunami-FTV) i ogromne poplave.

Sunčeva svjetlost bi mogla biti blokirana godinama oblacima prašine, prljavštine i vode, što bi dovelo do stvaranja  umjetne zime (prouzrokovalo vještačku zimu by FTV), pa bi mnoge vrste mogle izumrijeti (mogle  da izumru), prenosi FTV Tanjug.

federalna.ba