Published On: Uto, lis 24th, 2017

ETO DA ZNATE: Djecu više ne rađaju žene nego ljudi

Britanci trudnice više ne žele nazivati ženama već ljudima

Hoće li žene ovim tihim činom britanskih vlasti izgubiti svoju drevnu funkciju “jedinih koji donose djecu na svijet”, nakon što je u javnost nedavno izišao prijedlog da se trudnice više ne naziva “trudnim ženama”, nego trudnim ljudima.

Sve kako bi se u pojam trudnica mogle uvrstiti i transrodne osobe.

Upravo je takav prijedlog nedavno stigao iz njihova Ministarstva vanjskih poslova, u podnesku o izmjeni Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, piše Index rouge.

“Tražili smo da Odbor za ljudska prava UN-a jasno kaže da će se ista prava (iz života trudnica) protegnuti i na trudne transrodne ljude”, izjavljeno je nedavno o toj temi, a britanska javnost koja je prva imala prilike čuti taj prijedlog bila je šokirana.

Rasprava o ovom prijedlogu našla se naravno i društvenim mrežama gdje su žene izrazile svoje stavove i (ne)zadovoljstvo. “Ludilo! Ovo znači da izraz ‘trudnica’ isključuje sve osobe koje nisu trudne.Inače, biologija je ta koja bi iz tog pojma trebala isključiti transrodne ljude, a ne jezik”.

U svakom slučaju, prijedlog je izazvao dosta burnih reakcija, iako nisu baš svi protiv. Tako su se javili i oni koji prijedlog smatraju modernim, progresivnim i neophodnim pomakom naprijed.

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x