Published On: Pon, sij. 22nd, 2018

ESKALACIJA SUKOBA Vijeće sigurnosti sastaje se zbog turskog vojnog napada na Siriju

Vijeće sigurnosti raspravljat će u ponedjeljak o stanju u Siriji, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean Yves Le Drian u nedjelju, dok Washington traži suzdržanost od Turske koja je započela kopnenu ofenzivu u Siriji, javile su agencije.

Le Drian je ranije tijekom dana rekao da je Francuska pozvala na hitnu sjednicu VS-a, nakon što je Turska u nedjelju ušla u sjevernu sirijsku pokrajinu Afrin.

Turske kopnene snage ušle su u nedjelju u tu pokrajinu gdje su pojačani i turski topnički napadi na kurdske militante koje žele udaljiti od svoje granice, javili su mediji pozivajući se na izjavu turskog premijera Binalija Yildrima.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je dan ranije objavio početak vojne operacije u Afrinu, pokrajini pod kurdskom kontrolom, nakon što je  turska vojska počela gađati ciljeve s druge strane granice.

Ankara tvrdi da to područje koriste militanti triju kurdskih skupina – Radničke stranke (PKK), sirijske Stranke demokraske unije (PYD) i  sirijsko-kurdske milicije YPG koja uživa potporu SAD-a, ali je Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Le Drian je također osudio bombardiranje koje provodi sirijski režim na pokrajinu Idlib i zatražio da se hitno omogući da humanitarna pomoć uđe u Gutu gdje se 400.000 ljudi nalazi u kritičnoj situaciji.

Vojna operacija, poručio je na Twitteru Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin, ima za cilj osigurati “mir i sigurnost za naš narod, zaštititi teritorijalni integritet Sirije i ukloniti sve terorističke elemente u regiji”.

SAD traži suzdržanost

Sjedinjene Države zatražile su od Turske da pokaže suzdržanost i ograniči svoje operacije.

Američki državni tajnik Rex Tillerson razgovarao je telefonski s turskim i ruskim kolegom u subotu kako bi im izrazio zabrinutost oko stanja u Siriji.

Iako razumijemo zabrinutost Ankare za njezinu sigurnost, “tražimo od Turske da pokaže suzdržanost i osigura da vojne operacije ostanu limitirane u opsegu i trajanju i da vodi računa da se izbjegnu civilne žrtve”, kaže Washington.

SAD žele da sve strane ostanu fokusirane na središnji cilj, da se porazi Islamska država, stoji u priopćenju State Departmenta.

Američki ministar obrane Jim Mattis rekao je da je Turska obavijestila Washington da će krenuti sa zračnim udarima protiv kurdske milicije.

Izravna vojna akcija na teritoriju koji drže kurdski militanti otvara novu frontu u sirijskome građanskom ratu. U trenutku kad su odnosi Ankare i Washingtona na prijelomnoj točki, ovom se vojnom akcijom Ankara sukobljava s Kurdima koji imaju američku potporu.

Turska smatra YPG produženom rukom Radničke stranke Kurdistana, organizacije koju Ankara smatra terorističkom a koja vodi gerilske napada na turskom tlu od 1984.

Stoga Ankara smatra YPG opasnošću za svoju nacionalnu sigurnost i već godinu dana tvrdi da ta skupina gađa turska mjesta uz granicu, izvijestila je Hina.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer