Escobar: SAD zabrinute zbog popisa stanovništva u Crnoj Gori

Zamjenik američkog državnog tajnika Gabriel Escobar u četvrtak je izrazio zabrinutost zbog predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori jer bi, kako je rekao, mogao izazvati nacionalističke napetosti u maloj zemlji od oko 620.000 stanovnika.

Escobar, koji je ujedno i specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan, dao je te primjedbe tijekom sastanaka s visokim dužnosnicima u Podgorici.

Američko veleposlanstvo napisalo je na Twitteru nakon Escobarovog sastanka s predsjednikom crnogorskog parlamenta Aleksom Bečićem da je najviši američki dužnosnik potaknuo reforme tužiteljstva i izbornog zakona.

“Crnogorski zastupnici moraju zajedno raditi protiv korupcije i promicati javni interes”, rekao je Escobar, a prenosi veleposlanstvo.

Ranije tijekom dana sastao se s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, istaknuvši kako se Crna Gora treba usredotočiti na reforme potrebne za ubrzanje članstva u EU, istovremeno potičući jaču gospodarsku integraciju regije.

“Sjedinjene Države stoje uz sve one koji podržavaju suverenu, uključivu i građansku Crnu Goru”, rekao je  Escobar, prema američkom veleposlanstvu u Podgorici.

Premijer Krivokapić je kasnije rekao novinarima da su se složili da su borba protiv korupcije, čvrsta regionalna suradnja i snažna opredijeljenost zemlje za integraciju u EU izuzetno važni za Crnu Goru.

“Crna Gora i Sjedinjene Države ostaju trajni saveznici NATO-a u borbi za najveće demokratske vrijednosti i ideale”,  rekao je.

Crna Gora je članica NATO-a i teži da postane članica Europske unije. No, pobjeda prosrpskih i proruskih snaga na izborima 2020. izazvala je zabrinutost oko orijentacije male jadranske zemlje koja je stekla neovisnost od Srbije 2006. godine.

Escobar je prioritetom svog rada proglasio unapređenje procesa brže integracije zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju, kao način da spriječi destabilizaciju regije intervencijama trećih zemalja poput Kine i Rusije./VOA