Published On: Pet, stu 26th, 2021

ESCOBAR: Moramo imati vibrantno i politički aktivno hrvatsko stanovništvo u BiH. Bez toga Dayton neće uspjeti

Bosna i Hercegovina nema etnički, nego problem sustavne korupcije, rekao je Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za zapadni Balkan, u razgovoru za Hinu u kojem se dotaknuo i europske perspektive regije i ukidanja američkih viza hrvatskim državljanima.

“Da budem iskren, problem u BiH nije etnički, nego su to sustavna korupcija i nedostatak vjerodostojnosti političkih aktera koje utječu na sposobnost državnih institucija da ispravno funkcioniraju”, rekao je Escobar u Zagrebu gdje je sudjelovao na sastanku Američko-jadranske povelje (A5).

Stoga Escobara, izaslanika kojeg je vlada američkog predsjednika Joea Bidena imenovala ovo ljeto, u BiH više brinu demografske i ekonomske poteškoće od etničkih pitanja.

Hrvatima mora biti ugodno

Suprotno od dijela zapadnoeuropskih političara koji zagovaraju napuštanje etničkih kriterija u BiH, poput njemačkih socijaldemokrata čiji će čelnik biti novi kancelar, američki izaslanik naglašava da ustroj s tri konstitutivna naroda ostaje “temelj američke politike u BiH”.

“Politički konsenzus može se postići ograničenim reformama, a ne izmjenom strukture Daytona”, rekao je u razgovoru za Hinu, naglasivši kako SAD s bosanskohercegovačkim političkim akterima trenutno radi na izmjeni izbornog zakona kako bi se zadovoljila sva tri naroda u BiH.

Bošnjački birači dosad su tri puta svojim glasovima izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana BiH predsjedništva, a u dvaput su iz izvršne vlasti Federacije BiH isključene stranke za koje je glasala velika većina hrvatskih birača.

“Moramo imati vibrantno i politički aktivno hrvatsko stanovništvo u BiH. Bez toga Dayton neće uspjeti, pa je naš cilj osigurati da se oni osjećaju sigurno, ugodno i ekonomski održivo u BiH”.

Pritisak na političare u BiH da prihvate reforme trebao bi doći odozdo, od stanovnika, smatra Escobar.

“Važno je da biraju političare koji žele postići rješenja koja će odgovarati svima u državi, a ne samo njihovoj stranci i narodu”, rekao je karijerni diplomat koji je krajem devedesetih bio na funkcijama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Pritisak se može postići i sankcijama, no Escobar naglašava da “o njima ne voli govoriti jer ne želi da regija stekne dojam da je SAD u njoj angažiran prvenstveno sankcijama”.

Sankcije postoje, ali neće biti usmjerene na Republiku Srpsku i Federaciju ili na njihove građane, nego na korumpirane pojedince, rekao je Escobar koji je početkom ovog mjeseca boravio u BiH te se je susreo s tamošnjim političkim predstavnicima.

Uoči tog puta optužio je srpskog člana predsjedništva Milorada Dodika da izazivanjem krize u BiH skriva korupciju.

U razgovoru za Hinu objasnio je da Dodik “nije jedini, ali je najaktualniji problem” u toj državi.

Ubrzanje proširenja

Upitan razgovara li Washington sa zapadnoeuropskim državama o potrebi ubrzanja procesa proširenja EU-a, Escobar je rekao da “o tome pričaju cijelo vrijeme”.

Nedavno je održan susret Kvinte, formata koji okuplja SAD, Veliku Britaniju, Italiju, Francusku i Njemačku, gdje je jednoglasno zaključeno da šest država zapadnog Balkana “što je prije moguće” mora postati dio EU-a, rekao je.

Ministri za europske poslove članica EU-a još su u ožujku 2020. postigli politički dogovor o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, no to se do današnjeg dana nije ostvarilo.

Dio analitičara tvrdi da je EU time ostavio te dvije zemlje ostavio na cjedilu, posebno Sjevernu Makedoniju koja je radi grčke blokade pristala promijeniti svoje ime, za što nije nagrađena niti otvaranjem pregovora.

Analitičari vjeruju kako je to dio uzroka teškog poraza vladajuće, proeuropske stranke premijera Zorana Zaeva na lokalnim izborima prošli mjesec. Skoplje vodi i spor s Bugarskom oko pitanja jezika.

“Mi se nadamo da ćemo ubrzati proces” proširenja i o tome razgovaramo sa zapadnim državama, rekao je Escobar koji vjeruje da će Albanija i Sjeverna Makedonija, nakon Hrvatske, biti iduća “priča o uspjehu” europske integracije.

Amerikanac je kazao kako regija bilježi velik gospodarski rast, dva do tri puta brži od zapadne Europe.

“Europi će trebati takav rast, a regiji će trebati Europa da ga nastavi. Stoga je proširenje pitanje vremena, a ne toga jesu li vrata otvorena”.

Srbija pripada u EU-a

Komentirajući tvrdnje poput one hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o tome da Srbija nema iskrenu želju za članstvom u EU-u, Escobar je rekao da ta zemlja “povijesno, kulturno i sve više ekonomski pripada Europi” te da većina njezinih državljana vjeruje da je njihova budućnost u tom savezu.

“Srbija je kao svoj strateški cilj navela članstvo u EU-u te je već povezana s tim savezom. Mislim da je taj proces već daleko odmaknuo”.

Escobar se slaže da bi Srbija, koja dvije godine nije otvorila pregovaračko poglavlje, trebala biti brža u tom procesu, ali je istaknuo da je manji napredak, djelomično otežan pandemijom, ipak postignut.

“Po pitanju usklađenosti vanjske politike s EU-om, Srbija je ove godine bila bolja nego u dugo vremena”, kazao je, navodeći europski mehanizam koji mjeri poklapanja u vanjskopolitičkim odlukama prema kojem je Srbija dvije trećine u skladu s EU-om.

Ukidanje viza – golemo postignuće

Escobar je rekao da je u Hrvatsku došao i kako bi naglasio koliko sadašnja američka vlada cijeni odnos s Hrvatskom koja je “doista postala strateški partner”.

Pokazuje to i ukidanje viza hrvatskim državljanima za SAD. “To nije bio dar, to je rezultat rada hrvatskih institucija”, naglasio je. “To je veće postignuće nego što javnost shvaća” i pokazuje povjerenje američkih vlasti prema Hrvatskoj.

Od članica EU-a vize za Ameriku još moraju imati državljani Bugarske, Rumunjske i Cipra.

Escobar je kazao kako se nada da će Hrvatska i SAD u bližoj budućnosti pokrenuti bilateralni strateški dijalog o “produbljivanju partnerstva” i u drugim sferama osim vojne i političke – komercijalnoj, financijskoj, obrazovnoj i kulturnoj.

Hrvatska je “jedna od najimpresivnijih partnera” SAD-a u ovom dijelu Europe, zaključio je Bidenov izaslanik.

guest
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Bošnjak
Bošnjak
12 dana prije

Problem je što neki smatraju da imaju pravo na BIH, ne razumiju da je BIH država Bošnjačkog naroda, ne pravoslavnog ili katoličkog.Oni imaju svoje matice, pokušavaju ti izdajnici uzeti dio BIH i pripojiti maticama.To im neće uspjeti.Ne pripada im ni jedan pedalj zemlje, sve pripada Bošnjačkom narodu.

Vrhgora
Vrhgora
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Takoooooo jeeeeeeeeeeeeeeeeee rece svi pravovjernici, sljedbenika pecinara. Samo koji j to ispravan: sunit, ismailit, shit, alavit, salafit, isilit itd?

Bošnjak
Bošnjak
Odgovori   Vrhgora
12 dana prije

Svi su bolji od vas

Vrhgora
Vrhgora
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Taaaakoooooo jeeeeee. ajmo se sada malo klati, kao sto se i kolju diljem afrike i istoka: sunite na shite i obratno, isilite na alavite, salafisti na svatkog sljedenika pecinara koji nije salafist itd.
“bolji” je virjednosni sud. I sto se ´medjusobnog klanja, tu ste najbolji.

Bošnjak
Bošnjak
Odgovori   Vrhgora
12 dana prije

I opet su milon puta bolji od vas.

Vrhgora
Vrhgora
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Supeeeeeerrrrr!!!

Ma jes ti dobro!!!!!

zoro
zoro
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Pogledaj u katastar hajvanu

Bošnjak
Bošnjak
Odgovori   zoro
12 dana prije

Samo zaviri u katastar i grunt i sve je jasnije.Ni pedalj vam ne pripada

Last edited 12 dana prije by Bošnjak
never baklava
never baklava
Odgovori   zoro
12 dana prije

Katastarski ti kao Hrvat možeš biti vlasnik zemljišta u Berlinu ali to ne znači kako je zemlište hrvatsko jer je i dalje administrativno-teritorijalno država Njemačka.

Ne zanosite se privatnim vlasništvom u katastru jer time ćemo promašiti “ceo fudbal”.

Jedini u BiH koji imaju svoju administrativno-političku imovinu (institucionalnu i stvarnu suverenost) samo su Srbi kroz entitet RS.

Hrvati i Bošnjaci pak preostalu “imovinu” u BiH dijele i nikako se ne mogu dogovoriti o podjeli. Sve dok se među njima ne sprovede “ostavinska rasprava” (dok se ne razgraniče i institucionalno dobiju svatko po svoj entitet) i jedni i drugi su papirnati zmajevi, a u stvarnosti tek go lo gu za ni.

Last edited 12 dana prije by never baklava
Čapljina Herceg Bosna
Čapljina Herceg Bosna
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Šta trošiš od terapija ovako rano jadan ne bio
Garant si se hurmi prejeo pa ti šećer skočio

Bošnjak
Bošnjak
Odgovori   Čapljina Herceg Bosna
12 dana prije

Kako je živiti u Bošnjačkoj državi, uživaš, bolje je nego u rvatskoj.Ako ne uživaš, matica je blizu.

Last edited 12 dana prije by Bošnjak
never baklava
never baklava
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Ni ti ne uživaš. Jašu te Srbi i Hrvati. Kolektivno kukulekaju Bošnje. Ako već ne uživaš pravac kod bivšeg okupatora kojem si, protivno državi i narodu, stoljećima služio i s kojim si se poistovjetio. Usreći Tursku.

Bošnjak
Bošnjak
Odgovori   never baklava
12 dana prije

Vidilo se ko je kome služio , ko su begovi a ko kmetovi.Turska nije naša matica već BIH.Za razliku od vas mi živimo u svojoj matičnoj državi.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Možete imat sarajstan i par okolnih sela!

Bošnjak
Bošnjak
Odgovori   Anonimac
12 dana prije

Imamo cijelu BIH, jer je naša

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Dodji u RS zamasi svojom zastavom pa da vidis kako imas.

never baklava
never baklava
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Tvoja matična država i identitet (konvertiranje i kolaboraterstvo) imaju rodni list u Turskoj.

Točnije Osmanlijska imperija. Nestankom iste vi postojite samo u prostoru nasljednika te imperije – u matici vam Turskoj.

Ne zadovoljavaš se velikodušnim oprostom od strane onih koji su vam oprostili suradnju s osmanliskim okupatorom. Nezahvalnost par excellence!

Sve ostalo je uzročno-posljedični nastavak.

Ne ćeš valjda prisvajati državu koju si izdao i otimati je od onih koji su je od takvih kao ti i vaše okupacije oslobodili?! To je perverzni oksimoron, bolesni bezobrazluk i bez perspektive za dugoročno preživljavanje.

Bošnjak
Bošnjak
Odgovori   never baklava
12 dana prije

Ko je bolji saradnik osmanlija bio od vas.Budimo iskreni, borili ste se rame uz rame sa Osmanlijama protiv kršćanske europe, kada je zatrebalo davali ste žene i kćerke za osmanlije.
Da nije bilo osmanlija bijela kuga davno bi vas iskorjenila.

never baklava
never baklava
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Opet oksimoron.
Ispada koko je hrvatskim hajducima osmanlijski okupator više pomoga i volio ih, nego svojim konvertitima?! A konvertitkinje rado Turcima u krevet uskakale, baš kao u zadnjem ratu mudžahedinima.

Zato ti, u znak zahvalnosti, nosiš osmanlijsko ime.

Ako već veličaš i ismijavaš osmanlijsko silovanje kršćanki, koliko je nakon zadnjeg rata među vama Muja srpskog podrijetla? Jesi li se zahvalio silovateljima i kad ćeš ih početi veličati, a silovane konvertitkinje ismijavati?

Bošnjaci tvrde kako je u zadnjem ratu najmanje 60.000 silovanih Bošnjakinja. Tako rođena djeca su odrasla i već imaju svoju djecu. Koliko ih je (?) – de nam se pohvali, zvjeroliki imitantu čovjeka.

Last edited 12 dana prije by never baklava
Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Bijedno taliban.če čitav vas svijet mrzi! BiH je najmanje vaša potu.rička, odkad izdajice imaju pravo na teritorij?

Bošnjak
Bošnjak
Odgovori   Anonimac
12 dana prije

Kato libanska pičko vi sigurno nemate ,ni pedalj BIH.

Džaferbej
Džaferbej
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

To je srž problema. Da nisu srpska, odnosno hrvatska peta kolona, nikad ne bi došlo do problema. Prvi bih glasao za Hercegovce jer su najbolji ekonomi na Balkanu.
Ali ne, odlučili su da rade protiv zemlje svojih očeva i djedova, a u korist komšija i susjeda.
Nažalost, jedino što će izazvati jeste rat, pa kom’ opanci, kom’ obojci.

Vrhgora
Vrhgora
12 dana prije

jedna od najimpresivnijih partnera u ovo dijelu Europe”

Pa zapadno od Kosova, i istocno od Italije, naravno da jesmo!

Ova cinjenica nas cini vibrantnim i aktivnim.

never baklava
never baklava
12 dana prije

Ovaj “El Loco” nije iskren. Ne govori što misli i što će stvarno učiniti, nego govori samo ono što sredina, koju posjeti, u tom trenutku želi čuti.

Jedno govori u Sarajevu, drugo u Banjaluci, treće u Mostaru, četvrto u Zagrebu, peto u Beogradu, šesto u Bruxellesu, sedmo prijepodne, osmo i deveto poslijepodne i navečer. Kome se da neka nabraja dalje …..

Nije bezveze konstatacija kako je politika nastala pojavom prostitucije.

Last edited 12 dana prije by never baklava
renegade
renegade
Odgovori   never baklava
12 dana prije

Bravo! Upravo tako!
Usput, ovaj što se “kliče” Bošnjak je obični provokator, vjerovatno iz RŠ, i ne treba nasjedati na njegove provokacije!

never baklava
never baklava
Odgovori   renegade
12 dana prije

I ne nasijedam.
Naprotiv. Šamaram ga činjenicama.

Bošnjak
Bošnjak
Odgovori   never baklava
12 dana prije

hahahahahahahahahahahaha činjenice – mitomanija hahahahahahaha

renegade
renegade
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Nisi ti ni B od “Bošnjaka”! Samo bespotrebno provociraš e da bi jš više podstakao mržnju! Ako nemaš pametnijeg posla idi i samoubij se!

Mevlid
Mevlid
Odgovori   renegade
12 dana prije

Kaži mu , on piše iz Švedske i provocira, na kraju će se kola slomiti na običnim ljudima .

never baklava
never baklava
Odgovori   Bošnjak
12 dana prije

Samo se luđak smije kad ga nešto boli.

Čapljina Herceg Bosna
Čapljina Herceg Bosna
12 dana prije

Nakon ove Eskobarove izjave porasti će potrošnja
Lexija na 23% tzv. “Jedne i jedine”

Prika
Prika
12 dana prije

Viva la france. Francuzi i hrvati braca

Mevlid
Mevlid
Odgovori   Prika
12 dana prije

Šta ti dođe Luj XVI -ti ?

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
12 dana prije

BIH je zemlja Bosnjaka tri vijere,što prije uspostaviti građansku BiH sve ostalo je velika zabluda i ništa dobrog donijeti neće.

HR-HB
HR-HB
Odgovori   Hamze&Gazije
12 dana prije

I jos dasu ti roditelji koristili, kontracepciju prije tebe, tzv. BiH bi bila bolja opcija za sve!?!?

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
Odgovori   HR-HB
12 dana prije

To je taj škutorski humor,na nivou retardirane djevojčice od 7 godina😂

Mevlid
Mevlid
Odgovori   Hamze&Gazije
12 dana prije

Takvu bi Muha ćarobnjak odmah oženio , možda je čak i prestara.

Last edited 12 dana prije by Mevlid
Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
Odgovori   Mevlid
12 dana prije

Kod vas pravi katolik nisi ako se barem jednom u djetinjstvu ne sagnes fratru ispod mantije🤣

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Hamze&Gazije
12 dana prije

A kako kod vase vjere, ima li struje. Nakopa li se sta uglja?

Mujo Basinac
Mujo Basinac
12 dana prije

Ima li ovdje normalnih???
Ako je ovo sve bilo hrvatsko kraljestvo početkom srednjeg vijeka,što to Srbi imaju tražiti ovdje,a pogotovo SPC,koja proizvodi ratove i klanja na ovim prostorima.
Muslimani su produkt agresora Osmanlija,koji su u naletu osvajali Europu,koristeći za to prije svega Turke,ali sve ostale pokorene narode.
Osvijestite se,vratite se korjenima.

renegade
renegade
Odgovori   Mujo Basinac
12 dana prije

Ovo jeste bilo Hrvatsko kraljevstvo ali ga je Dragan Čović danas prodao Srbima i Bošnjacima e da bi osigurao svoje milione!

Anonimac
Anonimac
12 dana prije

Mislim da je krajnje vrijeme da Amerika i EU prestanu samo pricati o sankcijama i konkretno urade na tom polju. Odmah treba traziti uvodjenje sankcija protiv muslimanskih politicara koji su glavni uzrok krize u poslijeratnoj BiH. Citav svijet je to sad prepoznao i sankcije muslimanima su nuzne kako bi prestali da koce napredak drzave

Hamze&Gazije
Hamze&Gazije
12 dana prije

Koji glupan moraš biti da tvrdis kako u BiH žive srbi i hrvati.U Bosnjackoj BiH žive Bošnjaci tri vijere.I kraj priče.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Hamze&Gazije
12 dana prije

Mozda u nekoj paralelnoj dimenziji jest tako ali u tvojoj nije. Imaju lijekovi koji ti mogu pomoci da se vratis u realnost.